0

29 истории, писани по време на пандемията. Роден е на 29-и. Именният му ден е на 29-и. „Няма нищо случайно!“, отсича авторът на забавното издание Петър Бойчев, когото всички в журналистическата гилдия познават като Петьо. Искрящото му чувство за хумор блика и в „Голям шлем“, дебютната му книга (издателство „Зип“). Която всички ние, колеги и приятели, се надяваме да не е единствена.

„Никога не е късно да станеш за резил“, казва Бойчев. Но на читателите е позволено да се превиват и да цвилят от смях. Както правеха приятелите на Петьо. Заслугата за книгата всъщност е тяхна. След подканянето да събере всички забавни истории в едно, Бойчев просто се напъна и свърши черната работа. „Ако успея да изтръгна поне една усмивчица от вас, ще смятам, че съм си изпълнил задачата. Други претенции нямам“, казва хумористът, който си е сбъркал професията. И малко късно го осъзнава. Историите му съживяват спомени от вестникарски редакции, в които редица колеги може да се разпознаят. И им се пада! „Настояваха да продължа да пиша и така събудиха у мен графомана. А никога не съм бил графоман. Само за хонорари – майтапи се авторът. - Спомням си, че веднъж във вестник "Демокрация" написах в един ден 11 дописки - кратки и разширени информации, блиц интервюта, голямо интервю и даже едно репортажче, за разкош. Без компютър и интернет, и съответно без копи-пейст. Ако ги имаше, разбира се, щях да се възползвам. Този месец взех рекордните хонорари от над 1000 лева и това доведе до първите запомнящи се редакционни глътки. В такъв смисъл бях графоман.“

„Книгата като външност май стана много по-добра от съдържанието“, отбеляза пред БТА Петър Бойчев. Като вероятно визира карикатурите на Иван Кутузов-Кути, Чавдар Николов, Ивайло Нинов и Илиян Савков, както и на графичния дизайнер Георги Кирилов, с когото са работили във в. "Новинар". Но да илюстрираш такива истории, дето се казва, е кеф. Също като да ги четеш.