0

С лучва се на всеки – да се спъне на улицата в счупена плочка, да се подхлъзне на мокрия под на банята и какво ли не още. Понякога тези наранявания, които изглеждат съвсем нормални и невинни, могат да имат много сериозни последици. На какво трябва да обърнете внимание?

1. Болка в рамото

Раменната става е една от най-нестабилните, има много връзки и сухожилия, които я държат в желаната позиция. Проблемът може да се появи от нищо – например, докато бършете прах на висок рафт от секцията. Такива движения могат да доведат до микротравми и болка. Най-често нараняването преминава от само себе си, но в някои случаи е възможно възпаление на връзките, което води до увреждане на ставата и завършва с операция.

Кога трябва да посетите лекар? Ако забележите щракане, болка и хрущене в раменната става и тези симптоми не изчезнат в рамките на две седмици, това е причина да си запишете час при специалист. Във всички останали случаи не е нужно да се паникьосвате.

2. Падане на ръка

Изглежда, че всеки от нас е преживял това в по-голяма или по-малка степен, защото най-често падаме на протегната или огъната ръка. И много бързо, разбира се, забравяме за случилото се. Но един от първите въпроси, които физиотерапевтът ще ви зададе на среща, е дали някога сте имали такива наранявания. Понякога разкъсванията и уврежданията на сухожилията и дори счупванията остават незабелязани.

Кога трябва да посетите лекар? Ако след падане контурите на китката и костите на предмишницата са се променили, това може да са признаци на луксация или фрактура. Ако след падане болката не изчезне в рамките на един месец, тогава трябва да посетите лекар. И ако в рамките на две седмици почувствате рязко ограничение на подвижността и наблюдавате голям оток в областта на ставата на китката и той не изчезва, тогава също трябва да се консултирате със специалист.

3. Удар с лакът в шкафа

Това се случва дори по-често, отколкото падането върху ръката. Със сигурност някога сте удряли лакътя си в ъгъла на масата, изпитвайки пронизваща болка? Или обичате да спите с ръка под главата си и да се събуждате с изтръпнала ръка? Всъщност това може да доведе до увреждане на нервите.

Кога трябва да посетите лекар? Ако в рамките на два или три дни почувствате изтръпване и нарушена чувствителност на пръстите и ръката, тогава не е зле да посетите лекар. В бъдеще се въздържайте от постоянно носене на тежки обемисти чанти, които претоварват сухожилията и провокират възпаление. Доста лесно е да се идентифицират проблеми в лакътната става - вашата мобилност е ограничена дори при елементарни домакински дейности.

4. Подхлъзване

Със сигурност ви се е случвало да паднете през зимата при поледица. Отстрани може да изглежда комично, но за някои този инцидент приключва в спешното отделение с гипс. Разместените фрактури трябва да се лекуват своевременно и да се фиксират с пластина.

Кога трябва да посетите лекар? Ако при наранявания на крайника болката по десетобалната скала надвишава стойността от пет точки за повече от две седмици. Освен това се нуждаете от специалист, ако подвижността ви е ограничена и не се подобрявате две или повече седмици.

5. Глезен или коляно

Травмите на коляното и глезена са сред най-честите. Тренировката може да натовари много коленете ви, така че имайте това предвид, когато правите упражнения.

Кога трябва да посетите лекар? Ако колянната ви става е блокирана и не можете да я огънете/разгънете повече от един ден, тогава вече трябва да се свържете с ортопед травматолог. Тази блокада трябва да бъде елиминирана чрез специална манипулация и въвеждане на анестетично лекарство. В допълнение към баналните натъртвания на коляното това може да включва и стандартно нараняване, когато завъртите крака си.