0

С ърдечносъдовите заболявания все още са най-честата причина за преждевременна смърт: всяка четвърта смърт е на тяхната „съвест“. Най-честата причина за тези заболявания е запушването на артериите. Плака, калций, мастни киселини – всичко това увеличава риска от запушване на кръвоносните ни съдове. За съжаление все още не е изобретено вълшебно лекарство, което да изчисти артериите ни веднъж завинаги. Но лекарите са съставили списък с храни, които могат да помогнат не само за предотвратяване на запушване на кръвоносните съдове, но и да помогнат за забавяне на този процес, ако вече е започнал.

1. Овесена каша

Известната овесена каша е препоръчана за първи път като средство за предотвратяване на запушени артерии преди 20 години и оттогава многобройни изследвания само потвърждават нейните полезни свойства. Диетичните фибри, на които са богати овесените ядки, помагат за намаляване на нивото на лошия LDL холестерол, който буквално прониква в кръвоносните ни съдове и се отлага по стените. Затова започнете деня си с порция овесени ядки – ще живеете по-дълго.

2. Боб

Друг източник на фибри, които са три пъти повече в боба, отколкото в овесените ядки. Отделно предимство са антиоксидантите, които помагат в борбата с възпалението, което също увеличава риска от сърдечни заболявания. Така че яжте ястия с боб поне два пъти седмично – сърцето ви ще ви благодари.

3. Леща

Както показва едно от проучванията, проведени върху мишки, употребата на леща може да неутрализира увреждането, което кръвоносните съдове получават при хипертония. В допълнение лещата е наистина богата на протеини и фибри, както и на калций, магнезий и калий – минерали, които помагат да се поддържа кръвното налягане под контрол.

4. Мазна риба

Мазната риба трябва да се появява на масата ви поне два пъти седмично - ако, разбира се, сериозно се грижите за здравето и дълголетието си. Мастните киселини Омега-3, които са особено изобилни в рибата, могат да намалят съдовата плака и буквално да прочистят нашите артерии - и по този начин буквално да спасят здравето ни.

5. Авокадо

Моно- и полиненаситените мазнини в авокадото са много полезни за здравето на сърцето: те могат да намалят лошия LDL холестерол и да повишат добрия HDL холестерол. Освен това в тях има и много фибри, които са необходими не само за нашето здраве, но и за красива фигура.

6. Шамфъстък

Ядките са друга храна, която помага за изчистването на артериите. Първо, те са с високо съдържание на полезни за сърцето мазнини. И второ, в шамфъстъка има много растителни стероли, които помагат не само за понижаване на нивата на холестерола, но и блокират усвояването на опасната му разновидност от нашето тяло.

7. Куркума

Куркуминът, антиоксидант, открит в тази популярна подправка, помага за предотвратяване на мастни натрупвания и артериални запушвания. Куркумата може да се добавя към храната или към кафе и чай.

8. Диня

Какво се случва, когато нашите кръвоносни съдове са изложени на опасни фактори за дълго време - например високо кръвно налягане или лош холестерол? Стените им се износват, стават по-малко еластични и престават да функционират нормално, което увеличава риска от инсулт или инфаркт. Обикновената диня може да помогне: в нея има много цитрулин, аминокиселина, която тялото използва за производството на азотен оксид, който от своя страна е необходим за възстановяване на здравословната еластичност на кръвоносните съдове.