0

54-годишната британска актриса Наоми Уотс призова жените да използват лубриканти по време на менопаузата и да не се срамуват от това.

Уотс, цитирана от People, говори за деликатния проблем на страницата си в една от социалните мрежи.

Актрисата публикува колаж от два нейни кадъра, като на единия е на 15 и позира за реклама за тампони с надпис „Кога трябва да започна да използвам тампони?“. Другият е съвременно селфи на звездата, с надпис „Трябва ли да започна да използвам лубрикант?". В публикация под колажа Уотс намекна, че като много жени тя също страда от вагинална сухота по време на менопаузата. „Защо говорим лекомислено за менструация и пубертет, но сме срамежливи, когато става въпрос за менопауза и сухота?“, попита тя.

Промени

Що се отнася до хормоналните промени в напреднала възраст, продължи актрисата, жените все още ги обсъждат със срам и в атмосфера на секретност. За разлика от тях Наоми, изпитала първите симптоми на нещото с буква „М“ още на 36, е надмогнала свенливостта и не се притеснява да говори по темата.

За да насърчи връстничките си да използват лубриканти по време на интимни срещи, Уотс цитира гинеколожката Дженифър Хънтър. „За съжаление има много митове, свързани с използването на „смазката”. Някои дори смятат, че нещо не е наред с тях, ако обичат или имат нужда от лубрикант. За патриархалната общност или си прекалено мокър, или си прекалено сух, но това са глупости. Приятелки мои, ако искате лубрикант, вземете го “, казва Хънтър.

Статистика

Освен това Уотс цитира статистика, според която до 2025 г. на планетата ще има над един милиард жени в менопауза. „Голяма суша!“, констатира тя.

В предишно интервю Наоми сподели, че неведнъж на младини е чувала, че животът свършва, когато една жена премине 40-те. „Ето ме, продължавам напред“, предизвиква тя привържениците на тази теория.

По-рано и американската актриса, продуцент, телевизионен водещ Опра Уинфри говори за ползите от стареенето. 68-годишната звезда призна, че смята жените в менопауза за „красиви дървета“.