0

А нгелите на Созопол са 30 дами от независимото сдружение „Света Марена“. От октомври до юни всяка година те създават изящно изкуство. Творят сувенири уникати и с продажбите спасяват животи. Каузата им е да помагат който с каквото може. Това ги прави щастливи. Такива са хората от морето, дишат друг въздух. Тяхното мислене води до напредък. Хемингуей е бил прав – всичко, което е далече от морето, е провинция.

Плащане на такси за социален патронаж на бедни хора, купуване на ученически пособия, карти за транспорт на затруднени семейства, помощ за лечение на деца са само част от благородните каузи на сдружението „Света Марена“. Организацията носи името на светицата, закрилница на Созопол.

Инициатива

Инициативата за създаването на благотворителното сдружение е на учителката по математика Вяра Милчева. Тя е председател на организацията от създаването й на 29 януари 2009 г. до момента. Тогава преподавателката събрала 100 ентусиазирани жени, готови да подпомагат нуждаещи се с благотворителност. Сега са останали само 30 дами в сдружението, но продължават каузата с нестихващ хъс. Дейността на „Света Марена“ е в полза на обществото, като помощта излиза извън рамките на прелестното черноморско градче. Финансира се чрез членски внос, лични дарения на членовете му и чрез провеждане на различни мероприятия. „През последните години, с настъпването на коледните празници, започна създаването на базари, в които ние активно се включваме. С дни изработваме сувенири“, разказа за „Телеграф“ Зоя Димитрова, която е член на сдружението. Тя е била и инициатор на прекрасна кауза по време на Covid пандемията. В най-тягостните дни на 2020 г., когато в цялата страна имаше дефицит на предпазни маски, Зоя започнала да шие и да раздава. Дамите от сдружението й помогнали с материали и накрая имало маски за целия Созопол. „Ами такива сме си ние – сърцати, идейни и винаги готови за действие“, казва Зоя.

Вдъхновение

Дамите от „Света Марена“ и тази година с впечатляващо вдъхновение са направили благотворителна изложба с коледни сувенири, които продават в центъра на Созопол. В най-големия студ, с режещ морски вятър, жените предлагат изящни ръчно изработени украшения. Парите събират, за да финансират лечението на онкоболно детенце от Черноморец. Част от средствата от изложбата ще отидат и за детски клуб по борба, който няма отопление в залата. Младите спортисти, носители на различни награди, няма да тренират вече на студено, благодарение на „Света Марена“.

От сдружението миналата година са направили дарение и на детската вокална група към читалището в Созопол. Купили са на децата по два сценични тоалета. Сред благородните им каузи са още плащане на таксите към социален патронаж на закъсали пенсионери, помощ за бедни семейства, които нямат пари да пратят децата си на училище, помагат с пари за карти за транспорт, финансирали са рехабилитацията на болна жена, подпомагали са възрастни хора със средства за лекарства и много други.

Помогнали на млад мъж в кома

Миналата година по това време, когато за първи път е бил Празникът на осолената риба в Созопол, млад мъж внезапно изпаднал в кома с нетипично заболяване. От „Света Марена“ реагирали светкавично и с много бърза организация успели да съберат пари, за да му помогнат. Той е бил дълго време в кома, лекарите почти не давали надежда. Накрая мъжът се оправил.

Сдружението ще представи своите творения и на тазгодишния Празник на осолената риба в Созопол. Той ще се проведе тази събота и неделя. Парите от продажбите на „Света Марена“, разбира се, ще отидат за дарения. Фестивалът ще събере посетители от цялата страна, включително и известни личности.

Правят благотворителни партита

Дамите от „Света Марена“ знаят как да се веселят. Всяка година си правят партита, които са с благотворителна цел. Организират специални томболи и парите отиват за дарения. Дамите си организират и пътувания. Сред любимите им дестинации са Златоград, Девин, Копривщица, Граматиково. От сдружението разказаха, че всички мероприятия за помощ са със средства, събрани от продажбата на сувенири и от членския внос. Той е 5 лв. на месец. Правят се дарения за различните каузи и от спонсори. От три години „Света Марена“ си има и помещение, дадено от общината, където дамите да се събират.