0

Е два 40 на сто от прекаралите сърдечен удар приемат аспирин, за да предотвратят втори инфаркт, установи изследване на учени под ръководството на екип от училището по медицина на университета на Вашингтон в Сейнт Луис, САЩ. За това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес". Доказано е, че за хората, прекарали инфаркт или инсулт, всекидневният прием на аспирин помага за предотвратяване на втори удар. Независимо от ниската цена на лекарството и ползата от приема му, по-малко от половината пациенти с това състояние по света вземат аспирин. Това са установили авторите на изследването от университета на Вашингтон и университета на Мичиган. Резултатите са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA.

Сърдечносъдовите заболявания, сред които са инфаркт и инсулт, са водеща причина за смъртност по света. Множество изследвания, проведени през 70-те и 80-те години на миналия век, установиха, че терапията с антиагреганти, включително с аспирин, намалява с около една четвърт риска от повторен сърдечен или мозъчен удар.

Оттогава се препоръчва всекидневен прием на аспирин. Терапията е и много достъпна.

"Преживелите инфаркт и инсулт често са изправени пред завишен риск от последващи подобни събития", казва ръководителят на изследването д-р Санг Гун Йо от катедрата по сърдечносъдови болести на училището по медицина на университета на Вашингтон. "Всъщност много хора умират при повторни удари. Аспиринът предлага ефективна и сравнително евтина възможност за намаляване на вероятността от последващи събития при хора с установени сърдечносъдови заболявания и въпреки това повечето хора, които могат да се възползват от ежедневната доза аспирин, не го правят".

Бедните си го спестяват

Данните, групирани по страни въз основа на доход на глава от населението, показват, че в страните с ниски доходи едва 16,6 на сто от пациентите, прекарали инфаркт или инсулт, приемат аспирин за предотвратяване на повторен сърдечен или мозъчен удар. В страните с ниски до средни доходи техният брой е 24,5 на сто от всички пациенти със заболяването. Той се увеличава до 51,1 на сто за страните с по-високи доходи и до 65 на сто в богатите държави, сред които са и САЩ.