0

Е гипетско-германска експедиция разкри древни релефи и стенописи при реставрацията на стените и таваните на храма в град Есна, съобщи в. “Ал Ахрам”.

Под натрупаните с хилядолетия наслоявания са се появили изображения на божества, които олицетворяват небесни тела.

На една от сцените е богинята Сопдет в началото на разлива на река Нил, а на друга - богът Слънце Хнум-Ра с четири глави на овен. Тези картини имат астрономичен смисъл, те показват Орион и Сириус, казва ръководителят на експедицията от германска страна Кристиан Лайц.

Озирис

Звездите от съзвездието Орион, най-ярката от които е Ригел, се свързват с бога Озирис, припомни БТА. Най-ярката звезда на небосклона Сириус се свързва с богинята Сопдет, която представлява богинята Изида - сестрата на Озирис.

Изгревът на Сириус след седемдесет дни, през които не е видима, предвещава разлива на Нил в средата на юли. “Това е било и настъпването на новата година в древноегипетския календар,” обяснява Лайц.

Зодиак

През март т.г. екипът, който работи по реставрацията на храма в Есна, откри и първия изцяло запазен зодиак на един от таваните. Освен него в Египет са намерени само още два зодиака. Те се намират в храма в Дендера (Дандара), като единият е изнесен и е в Лувъра, в Париж.

Храмът в Есна, посветен на бога на плодородието Хнум, датира от римския период. Изграждането му започва при император Клавдий, който управлява от 41 до 54 година, а украсата му е завършена по времето на Деций Траян, който заема престола от 249 до 251 година.

През 19 и 20 век местността около храма се застроява и заселва, като древната сграда дори е използвана като склад за памук. Проектът за реставрацията му, финансиран от Американския изследователски център в Кайро и Фондацията за Древен Египет, започва през 2018 година.