0

И ма книги, които трябва да са задължително четиво в училищата. „Убийството с чадъра“ на журналиста Улрик Скоте (издателство „Бард“) е от тях.

Винаги е любопитно да видим как изглежда една българска история през очите на чужденците. Скоте ни пренася в Лондон, септември 1978 г. Прокуденият български дисидент Георги Марков е убит посред бял ден на моста „Ватерло“ с чадър с отровен връх. Случилото се става най-зловещото и дръзко неразкрито убийство през Студената война.

Много години по-късно журналистът Улрик Скоте получава покана за среща. Той получава взривоопасна информация за мъжа, за когото се твърди, че е отговорен за смъртта на Марков – агент, с кодово име Пикадили, който работи за българските тайни служби. Срещата поставя началото на издирването на убиеца, продължило повече от четвърт век, при което той се изправя лице в лице с ексцентрични привърженици на конспиративни теории, свален бивш диктатор, застаряващи датски агенти – и в края на краищата със самия агент Пикадили, разказват издателите.

Въз основа на удивителна колекция документи, интервюта и архивни материали, „Убийството с чадъра“ предлага стъписващи отговори на въпроси, които са актуални в продължение на близо пет десетилетия: кой е убил Георги Марков? И кой прикрива убиеца оттогава?

Преди година Скоте разкри подробности за мистериозното нападение срещу Георги Марков в документален филм. От него става ясно, че основният заподозрян за убийството на Марков – Франческо Гулино, никога не е бил арестуван, а през 2021 г. умира като свободен човек.

Гулино е роден в италианския град Бра през 1945 г. Сирак, описван като човек, който има поведение на хамелеон. Вербуван е от българската Държавна сигурност през 1970 г. малко след като е задържан за контрабанда на коли втора ръка в България с обичайната дилема: затвор или международна шпионска дейност.

„Той е бил майстор на инфилтрацията, можел е да се впише във всякаква обстановка и да се превърне във всеки един човек. Хората около него умират, но той е като сянка, просто продължава напред“, споделя режисьорът, който изследва личността на Гулино в продължение на 30 години.

В досието на Гулино в архивите на ДС има детайли за мисиите му, но има и липсващи страници – те са именно тези, които го свързват с Марков.

Четири дни след като е набоден на моста с отровния чадър Георги Марков умира. Агент Пикадили докладва, че мисията е изпълнена успешно.