0

М аточината действа успокояващо и възстановява нервната система. Отварата от това растение е не само полезна, но и вкусна. Но дали знаете как се използва?

Чаят от маточина утолява жаждата в горещо време, успокоява нервната система и понижава кръвното налягане. Ако имате хипотония (ниско кръвно) обаче, не е препоръчително да го използвате.

Приготвя се по следния начин: В чаша се налива 1 ч.л. наситнени пресни листа от билката и се заливат с вряща вода. Оставете за 30 минути. Прецедете и пийте, за предпочитане без захар, така че ползите за тялото да не намаляват.

При неврологични заболявания маточината се комбинира с мента. Към напитката могат да се добавят и шипки или глог.

За укрепване на имунната система и отслабване варете зелен чай с маточина.

Цветове

Варят ли се цветовете от маточина? Да, с тях също може да се направи чай. Пресните цветове се заливат с вряща вода и се пият за утоляване на жаждата. В топъл вид чаят се използва като потогонно средство, както и като лек за световъртеж и менструални нарушения.

Как да варите маточината като лечебно средство? За приготвяне на отвари се вземат сухи листа. Листата се счукват и се заливат с вряща вода. Дозировката зависи от проблема.

* При лошо храносмилане 30 г от билката се заливат с 1 литър вряща вода. Оставете за 30 минути. Пие се 3 пъти на ден по 200 гр.

* При безсъние пийте вечер по 100 г чай. Пригответе напитката така: 2 ч.л. сухи листа, залейте с 200 мл вряла вода, поставете на огън и гответе 5 минути. Оставете за 2 часа.

* За да отслабнете и да намалите апетита, варете зелен чай с маточина. Първо смесете 100 г от закупения продукт с 2 ч.л. билки валериан, мента, маточина, риган. Съставът може да се променя по желание. След това 2 ч.л. чай залейте с 200 мл вряща вода. Оставете за 30 минути. Пие се топъл на 4 дози през деня.

* При неврастения или неврози запарете 2 с.л. билки в 400 мл вряща вода. Вари се 5 минути, престоява още 30 минути. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден.

Умерено

Пийте чай от маточина умерено, в противен случай могат да възникнат здравословни проблеми. Особено засегнати могат да са нервната и сърдечно-съдовата система. Напитката не трябва да се консумира от бременни жени.

Полезно е да се пие горещ чай с маточина при настинки и вирусни заболявания. Напитката помага за укрепване на имунната система. В този случай запарете 2 ч.ч. пресни листа с 200 мл вряща вода.

Чаят с маточина се пие горещ или студен. За да подсилите полезните му свойства, добавете мед или мента.

Автор: Цвета Дилова