0

П ърви национален конкурс „Изплети топлина" обяви народно читалище „Развитие-1926“ в търговищкото село Стража.

Инициативата за търсене на най-красивите ръчно изработени терлици и чорапи е посветена на един от почитаните български празници Бабинден, съобщи секретарят на културната институция Илиана Петрова. „Това е празникът, с който честваме новото начало – раждането на нов живот и отдаваме заслуженото на хората, които помагат на новороденото да се появи на този свят“, коментира Петрова.

Конкурсът „Изплети топлина" предизвиква всички над 18 години да покажат своите умения и идеи в изработването на ръчно изплетени терлици и чорапи. Обособени са няколко категории: за детски (бебешки терлички и чорапки); за дамски терлици и чорапи, и трета – за мъжки терлици и чорапи.

Според регламента желаещите могат да се включат с до три чифта в различните категории. Плетивата ще бъдат оценени от компетентно жури по категории. Класиралите се на първите три места в съответната категория получават диплом и предметна награда. Всички участници ще получат грамота за участие, добавят организаторите от културната институция.

Плетива ще се приемат най-късно до 12 януари 2024 г. на адреса на читалище „Развитие-1926“ в село Стража, за конкурса „Изплети топлина“. Изискване е всеки участник да посочи: име и фамилия, възраст, точен адрес и телефон за връзка. Класирането ще бъде обявено на 19 януари на страницата на НЧ „Развитие-1926". Изпратените ръкоделия няма да се връщат. С тях ще бъде подредена изложба от тях във фоайето на читалището, ще бъдат снимани и публикувани на страницата на читалището.