0

З а разлика от Коледата, която неизбежно свързваме със захаросани филми за кариеристки, които отиват в командировка в затънтено село и срещат голямата любов, както и с абсолютното дежавю - „Сам вкъщи“, филмите с великденска тематика се броят на пръстите на едната ръка. Но не пречи да си направим една наша колекция, която, ей така, за да разчупи традициите, ще е с нечетен брой заглавия.

"Великденски яйца" (1907)

IMDb

Ням късометражен филм на испанския режисьор Сегундо де Шомон, демонстриращ възможностите на зараждащото се кино. Според сюжета ни показват трикове с великденски яйца, в които могат да бъдат намерени танцьори, а на финала всички яйца се превръщат в бебета.

"Яйцето и аз" (1947)

IMDb

Клодет Колбърт и Фред Макмъри във филмовата адаптация на едноименния роман на Бети Макдоналд се опитват да отглеждат пилета и да продават яйца, без да имат опит в отглеждането на птици, тъй като и двамата идват от град, в който са прекарали живота си. Романтичната комедия на Честър Ърскин почти печели „Оскар“ за поддържаща роля, изиграна от Марджъри Мейн

"Ангелското яйце" (1985)

IMDb

Сюрреалистично и екзистенциално аниме от Маморо Ошии (Ghost in the Shell), създадено в сътрудничество с известния художник Йошитака Амано, който е създал дизайна на героите, илюстрациите и логата за поредицата видеоигри Final Fantasy. Картината, изпълнена с библейски алюзии, говори за готически безименен град, в който се срещат момиче, което пази тайнствено яйце, и мълчалив воин. До какво води тази среща е по-добре да разберете сами.

"Фатални яйца" (1995)

IMDb

Олег Янковски, Андрей Толубеев, Нина Усатова, Гарик Сукачев и други актьори са изправени пред огромен проблем под формата на змии и крокодили, които са се размножили в Съветския съюз. Това не е първата филмова адаптация на разказа на Михаил Булгаков за объркването на яйцата. Още през 1977 г. италианците заснемат своя версия, но малко хора я виждат. Освен това, няколко години преди филма на Сергей Ломкин, излиза телеспектакъл с Юрий Яковлев в ролята на професор Персиков.

„Кой натопи заека Роджър" (1988)

IMDb

Класически заешки филм, изобретен от магьосника Робърт Земекис. В забавен филм ноар с елементи на анимация очарователният и леко луд заек Роджър помага на детектив Боб Хоскинс да открие харизматичния злодей Кристофър Лойд. Носител на три технически награди "Оскар" и просто прекрасен семеен филм. И, разбира се, помним зашеметяващата Джесика Рабит с гласа на Катлийн Търнър. Между другото тук можете да видите в почти един кадър много легендарни анимирани герои от Мики Маус до Котарака Феликс.

„Заекът на Ватанен“ (2006)

IMDb

Фотографът Том Ватанен, изигран от Кристоф Ламбер, един ден случайно се озовава в кола, която блъска заек по пътя през гората, и този инцидент променя живота му драматично. Лентата на Марк Ривиера е втората адаптация на романа "Годината на заека" на популярния финландски писател Арто Паасилин. Първата адаптация на книгата е култовият филм на Ристо Ярва за Финландия от 1977 г.

„Зоотрополис“ (2016)

IMDb

Филмът на „Дисни“ спечели сърцата ни още с първите кадри, а най-сладкото и весело заешко ченге Джуди Хопс за пореден път ясно доказа, че само зайците могат да бъдат по-готини от лисиците, ако са като Ник Уайлд. Или ленивци, ако знаят как да карат известни коли с висока скорост. Но тук повечето животни предизвикват положителни емоции въпреки факта, че самият сюжет е доста мрачен.

„Зайчето Питър“ (2018)

IMDb

Наглият заек Питър от едноименния филм, който влудяваше стария Макгрегър и неговия наследник, е толкова сладък и толкова неустоим със синия си жакет, че човек е склонен да му прости всички пакости. Разбира се, че великденската класация не може да мине без него.

„Патето Яки“ (1958)

IMDb

Едно оцеляло великденско яйце роди най-известното и любимо пате от детството ни – Яки. Анимационният герой, създаден от Хана Барбара, ни забавляваше с бодигарда си, пардон, приятеля Чопър. Яки непрекъснато попадаше в неприятности и се измъкваше от тях. И беше умилителен, когато питаше всеки „Ти ли си майка ми?“. Или когато пееше „Та-ра-ра-Бум-де-ай“.