П озната ситуация в турските сериали - бедни, трудолюбиви и честни момичета (селянчета) се бутат, където не им е мястото - сред аристокрацията. И както законът (на сценаристите) повелява, срещат някакъв наперен млад мъж, който си въобразява, че светът се върти около него. Той кара селянчето да му стане годеница или съпруга и после става тя, каквато става - влюбва се до уши и става добряк, та чак загубеняк.
Ето в средата на този процес издебваме Еда Йълдъз (Ханде Ерчел) от сериала „Почукай на вратата ми“, която разказва игата на богаташчето Серкан Болат (Керем Бюрсин). Фалшива годеница, а? А га яди кифтетата? Всъщност Ханде Ерчел изкушава Керем Бюрсин с тортичка. Сладка почти като нея. А ето и какво ни е необходимо, за да я приготвим и ние.
Ягодова торта
Необходими продукти:
За блата:
- 230 мл мляко
- 200 г захар
- 160 г брашно
- 50 г растително масло
- 100 г какао на прах
- 2 яйца
- чаена лъжичка бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка ванилия
За крема:
- 300 г извара
- 250 г ягоди
- 200 мл сметана (масленост 33%)
- 80 г пудра захар
- 30 мл вода
- 20 мл ягодов сироп
Начин на приготвяне:
Смесете брашното с какаото и бакпулвера и пресейте сместа през цедка. Добавете мляко и растително масло към получената смес и след това разбъркайте добре.
Вземете вилица (или миксер) и разбийте яйцата със захарта и ванилията на гъста пяна, след което започнете да добавяте към тестото на части. След като добавите всичко, разбийте масата до гладкост с миксер. След като се уверите, че няма бучки в тестото, го изсипете в удобна за вас форма. Пече се около 40 минути във фурната на 180℃. След като проверите готовността на тортата, извадете я, охладете (около 10 минути) и внимателно нарежете на две половини напречно.
Вземете ягоди, измийте плодовете и отстранете дръжките. Разпределете ягодите така, че да ви стигнат за украсата на тортата. Сложете плодовете в тенджера, добавете вода и варете, докато омекнат. След това извадете ягодите и пасирайте през цедка. Трябва да имате гъсто пюре. Добавете към него ягодовия сироп и разбъркайте. Разбийте сметаната с пудрата захар в една купа и крема сиренето в друга до пухкава смес. Комбинирайте и разбъркайте всичко. Ягодите за украса (но не всички!) се нарязват на ситно и се добавят бавно към крема. Така ще бъде по-вкусно.
Вземете нарязаните блатове и ги наредете върху удобна за вас повърхност. Намажете и двете части с крем (около 40/40 от общия обем), а останалото оставете за украса. След като сте оправили блатовете, намажете цялата торта с крем и я изравнете максимално. Сега оставете тортата в хладилника за минимум два часа да стегне. Извадете тортата от хладилника, украсете с ягоди, бисквити или други плодове. Приятен апетит!
Баклавата на Санем от Свободен дух
Накъде без баклава? Преди да кажете: а рецепта, вече сме ви поднесли рецептата на Санем Айдън-Дивит (Демет Йоздемир) от сериала „Свободен дух“, където си партнира с Джан Дивит (Джан Яман)
Необходими продукти:
За основата:
- 500 г бутер тесто
- 500 г смлени орехи
- 150 г масло
За сиропа:
- 750 г захар
- 600 мл вода
- половин лимон
Начин на приготвяне:
Вземете лист бутер тесто и го поставете върху намазнена тава за печене. Намажете с масло (задължително разтопено!), след което поръсете с орехи. След това започва реденето: върху единия намазнен лист слагаме втори, поръсваме с ядки и продължаваме, докато бутер тестото свърши. Когато приключите с реденето, нарежете на ромбове и пъхнете шедьовъра във фурна, загрята до 180 ℃ за 60-90 минути.
Сега приготвяме сиропа. Загрейте водата, но не я оставяйте да заври, след което добавете захарта. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато се разтвори напълно. След това добавете половин изстискан лимон. Изчакайте, докато сиропът се охлади. Внимателно извадете от фурната горещата баклава и я залейте със студен сироп.
Оставете баклавата да попие и опитайте. Мммм, вкусно!
Кристи Красимирова