0

С илата на Таргариените са драконите. Които, както разбираме от сериала „Игра на тронове“, са загинали. Е, Денерис ще има шанса да си излюпи три. Но в момента се намираме 200 години назад и проследяваме събитията в предисторията на сериала - „Домът на дракона“.

Централната линия разказва историята за началото на упадъка на могъщата династия Таргариен, която управлява Седемте кралства в продължение на сто години. Зрителите са погълнати от дворцови заговори, предателства, кръвопролития, битки и много, много дракони. Има както питомни, така и диви. На всяко ВИП бебе се полага персонално яйце, но някои наследяват готови и вече дресирани дракони. Ето кои са най-важните от тях и кои са персоналните им ездачи:

Сиракс и Ренира

HBO

Жълта на цвят, Сиракс е един от драконите, принадлежащи към дома на Таргариен. Нейният ездач е Ренира. Според описанието Сиракс има жълти люспи и благодарение на Танца на драконите тя е станала огромна и страховита - макар и не толкова страховита или опитна в битка като Караксес. Ренира обича да лети в младостта си, но като зряла жена в повечето време държи Сиракс във вериги на Драконов камък. До началото на Гражданската война Сиракс не е ловувала няколко години, но е добре охранена.

Ренира за първи път язди Сиракс през 104 г. сл. н.е., когато принцесата е на седем години. По това време Сиракс е описвана като "млад" дракон. Ренира кръщава своята Сиракс на богинята на Древна Валирия, намеквайки, че Сиракс не е имала предишен ездач.

„Огън и кръв“ не изброява родословието на двадесетте дракона Таргариен, които са били живи в началото на Гражданската война, така че не е известно кои от тях са били родителите на Сиракс. Драконът на Ренира обаче е единственият, който снася яйца: тя снесе няколко гнезда по време на управлението на крал Визерис I Таргариен. Едно от яйцата й отиде при дъщерята на Демън – Рена. В сериала не е показано, но в книгата Веймънд Веларион, племенникът на лорд Корлис, който се осмелява да нарече синовете на Ренира копелета, е даден на Сиракс, за да бъде погълнат от нея.

Караксес и Демън

HBO

Караксес, известен още като Кървавата змия, е бил драконът на принц Емон Таргариен, а след смъртта му – на Демън Таргариен. Описанието му: „Той беше свиреп, страшен, червенолюспест и опитен звяр, свикнал с огън и кръв“.

Караксес е роден на Драконов камък и е най-свирепият и страшен дракон от цялото младо поколение. Той участва в опожаряването на дорнския флот по време на бунта на принц Марион Мартел, заедно с драконите Вермитор и Вагар, контролирани от Стария крал и принц Балон.

След сватбата на Демън и Лена Караксес и Вагар потеглят с младоженците на пътешествие из Свободните градове. Те посещават Пентос, Волантис, Кохор и Норвос.

По време на Танца на драконите, с помощта на Караксес, Демън превзема Харенхал, след което заедно с други черни дракони превзема Червената крепост.

Караксес и неговият ездач по-късно се връщат в Речните земи, за да се бият с Емонд и неговия Вагар. Фаталната битка е при Божието око.

Вермитор и Джахерис

HBO

Вермитор, известен още като Бронзовия дракон, е драконът на Джахерис I Таргариен, излюпен от яйце, поставено в люлката му. Той е един от най-големите дракони от династията. Бронзов, с широки кафяви (с цвят на дъб) крила и очи „като локви от разтопен бронз“ (по всяка вероятност цветът им е златист, но това се споменава само веднъж). В ранните години на управлението на Джахерис драконът е достигнал размери на вол и продължава да расте. Кралят разчита много на силата на своя дракон: той не взема заложници от виновните господари, намеквайки, че с такъв дракон всички жители на техните замъци са негови заложници, а също така отказва да взима със себе си голям ескорт от рицари по време на кралските пътувания, тъй като си има дракон. Съпругата на Джахерис – Алисан, язди дракон на име Сребърно крило. Двата дракона ще летят заедно и в следващи битки във втория сезон на „Домът на дракона“.

Ренис и Мелеис

HBO

Мелеис е драконката на Ренис Таргариен (неизбраната кралица). Другото й име е Червената кралица, което подсказва, че е червена на цвят, а също така, че е майка на още няколко дракона. Рени се качва на нея, когато е на 13 години.

Вермакс и Джекерис

HBO

Ездачът на дракона Вермакс е принц Джекерис Веларион. Под наставничеството на треньора си още като малък принцът подтиква дракона да му се подчинява, като го кара да изпепели козел. Обучението наблюдават Люцерис Веларион, Егон Таргариен и Емонд Таргариен. След коронацията на Ренира Таргариен Джекерис се отправя върху Вермакс към Орлово гнездо, за да търси подкрепа за майка си.

Морски дим и Ленор

HBO

Сребристосивият дракон Морски дим се появява сравнително за кратко. Неговият ездач е Ленор, синът на Ренис и лорд Корлис, и първи съпруг на Ренира.

HBO

Вагар, Лена и Емонд

HBO

Събитията около Вагар и Емонд са един от ключовите моменти, станали причина за война. Ако в сериала Емонд съжалява, че е постъпил импулсивно, то в книгата той полита целенасочено на своя дракон, за да убие братовчед си.

Растат като гъби

HBO

По време на сериала „Игра на тронове“ наблюдаваме растежа на домашните любимци на Денерис. Отначало те са малки, но след това започват да нападат добитък, а по-късно и хора, докато се превръщат в огромни огнедишащи зверове. В седмия сезон драконите стават толкова големи, че се изравняват по размер с „Боинг-747“.

В интервю за Wired специалистът по специални ефекти Свен Мартин казва, че създателите на драконите са искали да направят нещо подобно на гъски, които лежат на земята и пляскат с криле. Движенията по време на полет се наблюдават при прилепите, а в сцените, в които Денерис гали домашните си любимци като майка, техните навици, както са замислени от авторите, наподобяват тези на котка.