0

Б олка, сърбеж, парене в гърлото – времето си е казало своето и сте настинали или сте пипнали вирус. Ако проблемът се задълбочава и преглъщате с мъка, ето какво да направите, за да облекчите състоянието си.

1. Пийте повече течности

Пиенето на течности не само намалява дразненето и сухотата в устата, но и отмива бактериите от лигавицата на гърлото. Топлите напитки (чай или кафе) могат значително да намалят възпалението. Но ако причината за вашето заболяване е грип или настинка, трябва да избягвате напитки, съдържащи кофеин. Те имат диуретичен ефект и могат да доведат до дехидратация. Затова в този случай е по-добре да ги замените с цитрусови напитки – лимонада или портокалов сок с мед, които действат добре при болки в гърлото.

2. Хрупайте чесън

Много хора хапват чесън за здраве. И правилно - чесънът съдържа алицин, мощен естествен антисептик, който убива бактериите, причиняващи болки в гърлото. Ако не сте голям фен на чесъна и ви боли корема от него, има и малко по-щадящ вариант - вземете прясна скилидка чесън, разрежете я наполовина и поставете всяка половина зад бузата си. Не хрупайте чесъна, а просто изсмучете сока от него, след което изплюйте пулпата.

3. Коктейли

Най-старият лек за лечение на възпалено гърло е напитка от мед, ябълков оцет и вода. Смесете супена лъжица мед плюс супена лъжица оцет в чаша вода и изпийте. Има и по-радикално народно лекарство: вземете супена лъжица хрян, смлян карамфил, мед и разтворете в чаша топла вода.

4. Жабуркане

Гаргарата със сол е отличен вариант. Изплакнете на няколко пъти устата си със солен разтвор и възпалението и болката в гърлото скоро ще намалеят, а подуването ще спадне. Най-подходящият вариант за приготвяне на солен разтвор е да разтворите супена лъжица сол в чаша топла вода. Можете също така да добавите супена лъжица градински чай или половин чаена лъжичка куркума към разтвора. Те не само подобряват вкуса на разтвора, но и имат лечебни свойства. Препоръчително е да изплакнете устата си веднъж на час. Ако имате хрема, тогава процедурата трябва да се прави на всеки 30 минути.

5. Инхалация

Ако причината за възпаленото ви гърло е настинка или търсите начин да прочистите синусите си, направете си парна инхалация. Изследванията показват, че това е много ефективен начин за лечение на кашлица и хрема. Най-лесният начин да вдишате парата е да вземете горещ душ, но можете също да държите лицето си над съд с гореща вода с хавлиена кърпа на главата. Добавете няколко капки евкалиптово масло към водата, това ще засили положителния ефект от вдишването.

Наложете шията с картофен компрес

Болното гърло се лекува с топлина. Сварете няколко картофа, намачкайте ги с вилица или преса и ги оставете да поизстинат. Разстелете пюрето върху подходяща кърпа, навийте я на руло и наложете върху шията като компрес.

Автор: Цвета Дилова