0

У чени установиха, че побеляването на косата е свързано с ген, кръстен IRF4.

Резултатите от международно изследване, цитирано от Франс прес, потвърждават, че побеляването на косата не е в резултат единствено на заплахи в живота, а и на генното ни наследство.

За някои хора посребрялата коса е символ на стареене, а за други е привлекателна. Като причина за появата й се смятат стресът, консумацията на алкохол, тютюнопушенето, прекаленото излагане на слънце, недостигът на витамини.

"Идентифицирахме алел (генна вариация, която в редица случаи е определяща за поява на отделни наследствени черти), чието действие предразполага към поява на посребряла коса - заяви ръководителят на изследването Каустуб Адхикари от Лондонския университетски колеж. - Вече бяха открити гени, отговорни за плешивостта и цвета на косата. Сега обаче за пръв път установихме наличието на ген, свързан със стареенето на косата."

За да бъде открит въпросният ген, международен екип от учени изследвал ДНК от над 6000 души, които живеят в Латинска Америка, но са с разнообразен произход и следователно имат различен тип коса.

"Алелът на стареенето е наблюдаван най-вече у европейците - уточни ученият. - Средната възраст, свързана с поява на бяла коса, е към 35 години при кавказците, малко под 40 години при азиатците и едва към 45 години при африканците."

Отдавна е известно, че генът IRF4 е замесен в производството и складирането на пигмента меланин, който определя цвета на косата, кожата и очите.

"Опознаването как IRF4 влияе за побеляването на косата може да позволи да се промени този процес", увери Адхикари.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.