0

О т няколко години 48-годишният мюсюлманин Хюсеин Изци Хюсеин от Валандовското село Башибоз край Дойранското езеро възстановява построени от български войници чешми по време на Дойранската епопея 1915 - 1918 година. Открива останките и от надгробни войнишки паметници.

Тогава над 3 години българската войска, съставена от 9-а Плевенска дивизия под командването на ген. Владимир Вазов и 11-а пехотна македонска дивизия, са страж в югозападната част на Беласица планина и сломяват съпротивата на противниците от Антантата. В която влизат многобройно повече английски, френски, гръцки и сръбски военни части.

Визитка

Хюсеин е безработен, живее в родното си село, преди няколко години е погребал майка си и се прехранва, като бере горски гъби, ягоди и други горски дарове за продан. Залесява гората и с малки борчета. Пасе крави и телета на своите съселяни. От време на време е гид на туристически групи, защото в тази част на Беласица планина той е израсъл, няма да се загуби в нея и със завързани очи: „Българите, имате тук музей на открито. Беласица и полето край Дойран е надупчено като швейцарско сирене от бункери и скривалища от Първата световна война. Всеки ден след дъжд излизам за печурки и манатарки, натъквам се на гилзи от снаряди, части от оръдия, пушки манлихери, мини, стотици патрони и какви ли още не муниции изравям изпод шумата“, сподели на характерния диалект Хюсеин Изци във Фейсбук пред пишещия тези редове.

Находки

През 2017 г. Хюсеин сам със свои средства възстановява каменна чешма, иззидана преди повече от един век от български войници. Чешмата се намира на няколко километра от родното му село. Установил е местонахождението и на други няколко чешми, част от които са пресъхнали. Възстановил е още няколко, от които вече тече бистра изворна вода. Редовно пуска в своя фейсбук профил снимки на своите находки и хубавото е, че от България съвестни хора му изпращат парична помощ за материалите, с които възстановява чешмите.

„На доста места се натъквам на гробове на загинали тук български войници. През годините сърбоманите в Македония са строшили каменните кръстове, но България трябва да се организира и да събере костите в едно общо гробище в тази част на Беласица. Аз имах ядове с властта тук, когато видяха, че възстанових голямата чешма. Проблеми ми създаваха и че изравям от земята и събирам старите пушки, пищоли, бомби, гилзи и патрони, но когато от София на гости ми дойдоха Иво Антонов от военното министерство и няколко професори историци, вече не смеят да ме закачат. На чешмата работех 10 дни“ - споделя Хюсеин Изци на разбираем български език с характерния за района диалект.

Музей

Той се учудва защо българската власт още не е предприела стъпки към организирането на изследователска експедиция и откриването на един музей на открито: „България тук има много история, а повечето от българските войници и офицери от 11-а Македонска пехотна дивизия са били момци от днешната Република Северна Македония. Затова този музей може да се създаде със съгласието на тукашната власт. Има още много свидетелства, закопани в земята, но те трябва да се изваждат от историци специалисти“, разказва още Хюсеин.

Спомени

От старите хора той е слушал разкази за войната: „Много мъка, глад и сиромашия е имало. Много убити и ранени. Войниците са садили зелки и патладжани на нивите, за да се прехранват. Водениците и колибите са били превърнати във военни болници. На Беласица и Дойран е бил фронтът, българската войска е започнала да прави железен път през Беласица до Петрич. Войната свършила и железницата не е завършена. Прокаран е бил само път, който и сега се нарича „бугарскиот пат,“ казва Хюсеин.

Паспорт

Той е изпратил документи за българско гражданство преди няколко години, но досега няма никакъв отговор. Той е от турски произход, турско е и селото му Башибоз. С тъга се изповяда, че ако има български паспорт и документ, че може да бъде екскурзовод, ще остане в родното си село. Може и да поработи малко в Германия, за да види свят: „За едната кора леб одам в планината да събирам гъби и горски билки. Тука нема работа за такива като мен. С четвърти клас образование съм, не се занимавам с политика, но живо ме интересува българската история. Тука нема леб за мен“, с огорчение споделя Хюсеин Изци Хюсеин.

Десетки негови български приятели във Фейсбук подготвиха петиция, която вече е скрепена с близо 600 подписа. Скоро петицията ще бъде изпратена до президента Румен Радев за съдействие на Хюсеин Изци да бъде издадено българско гражданство: „Нема ни един балгарски политичар да помага на мене за БГ гражданство, това е жално. Аз помагам на БГ историчарите и БГ народот и даржавата. Аз не знам да лажам, аз кажувам истината и аз толку можам да помагам,“ с тъга добави накрая Хюсеин.

Имане

От няколко години насам иманяри от Англия и Франция идват с модерни металотърсачи за „съкровището на поручик Кройф“. Легендата за холандския младши офицер от немската армия, който в края на Първата световна война е заровил някъде в Беласица планина несметно златно съкровище, е достигнала чак до Албиона и Франция. Хюсеин също потвърждава, че има такова съкровище и то е заровено някъде в бункерите или на друго тайно място при отстъплението на войските от Централните сили през 1918 година: „Търсеха ме и мен да ги водя, влизаха в бункерите, но нищо не откриха. Обещаваха ми част от имането. Аз такива пари не искам, после господ те наказва. Аз искам с работата си да помагам при създаването на такъв музей на открито. Тук ще идват много туристи от цял свят и Македония ще бъде доволна, защото ще идват пари от туристите“, уверен е Хюсеин, а земляците му го наричат Индиана Джоунс.