0

П етата среща с бившия детектив и особняк Даниъл Хоторн е също толкова вълнуваща, колкото и предишните. Грижата за това е на писателя Антъни Хоровиц, който влиза за пореден път в съдружие със своя герой – този път в романа „Близо до смъртта“ (издателство „Еднорог“).

Как да разкриеш убийство, след като всички имат еднакъв мотив да го извършат? Ето това вече изглежда като неразрешим проблем. Но за тандема Хоторн-Хоровиц няма такъв казус.

Когато Джайлс Кенуърти се премества със семейството си в затворения комплекс „Ривървю“ край Темза, той преобръща изцяло доскоро идиличния живот тук. За местните обитатели Кенуърти е типичният „съсед от ада“, който отказва да се съобразява с останалите и вбесява всички със своите шумни деца и още по-шумни коли и партита. Но проблемите тепърва предстоят. Унищожен е безценен комплект за шах, собственост на прочут гросмайстор, ужасна смърт застига домашният любимец на две мили възрастни дами, бивши монахини, унищожена е и цветна градина, посадена в памет на починала съпруга, а неспиращ спор, свързан с безразборното паркиране на Кенуърти, води до една нелепа смърт.

В доскоро приказния „Ривървю“ вече властва омразата, резултат от тези погроми. Когато Кенуърти е открит със забита в гърлото му стрела от арбалет, никой от неговите съседи не изглежда опечален или пък впечатлен. И всички изглеждат еднакво заинтересовани от това да го няма. Сега е моментът да се намеси и детектив Хоторн. Именно към него се обръща полицията за помощ. Но дори при неговата известност в разплитането на трудни за разкриване престъпления, предстои детективът да се сблъска не само с лъжи и манипулации, но и с ново, добре прикрито убийство.

Самият Хоровиц отново е в ролята на доктор Уотсън, макар да не участва пряко в разследването. Той винаги е няколко стъпки назад в разрешаването на мистерията, но този път е амбициран да намери решение на случая преди Хоторн. На базата на събраните улики писателят започва свое разследване, в процеса на което ще успее да разкрие нови следи и още от мистериозния образ на своя потаен партньор.

Антъни Хоровиц за пореден път смесва факти от действителността с художествена измислица и резултатът отново е възхитителен. Макар че умело разбърква всички улики и ни представя богата галерия от разнородни герои, всички до един потенциални убийци, няма как да предположите изненадващите обрати, които са на всяка страница. Новите приключения на уникалното дуо са гарнирани с много черен хумор, жертва на който често е самият писател, отдаващ почит на класическите романи в жанра.

В „Близо до смъртта“ Хоровиц включва и своя специалитет „роман в романа“, с който ни впечатли толкова в „Мозайка от убийства“, добавя и невъзможно убийство в затворена стая, включително и своите забавни размишления за този тип убийства в криминалните романи. „Първокласно забавление, убийствено добре замислено, с щипка злокобност – това е всичко, което можете да пожелаете от един от най-добрите криминални писатели“, е коментарът за романа на The Sun.

Антъни Хоровиц е един от най-популярните съвременни британски автори, радващ се на огромен успех и като сценарист, драматург и журналист. Той получава правото да заговори с гласа на сър Артър Конан Дойл, пишейки нови приключения на Шерлок Холмс. Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали: "Убийства в Мидсъмър“, "Войната на Фойл“,“Поаро“ и много други.