0

Е дно от любимите неща на сина ми, когато беше на пет, бяха приказките с продължение. Измисляхме ги в движение. Всяка сутрин на път за градината и привечер, докато се прибираме, приказните герои оживяваха в неочаквани роли.

Нищо не е такова, каквото изглежда. Висшистки, жени на богати мъже и мутреси все по-често посягат към чашката. Те стават зависими от алкохол, вследствие на депресия, породена от тревожност да не загубят богатството си, да не вкарат мъжете им в затвора или да не би да ги изоставят. Тези изводи бяха съобщени преди време на кръгла маса за алкохолната зависимост. Защо Пепеляшка да прави изключение от общото правило? Дали нямаше и тя да обръща чашка след чашка заради високото си ниво на тревожност?

Изненада

Не на клишетата! Снежанка става блондинка, влюбва се в ловеца, който й носи всеки ден деликатеси - сърца, а джуджетата приютяват лошата мащеха.

Спящата красавица въвежда режим - всички в царството трябва да стоят мирно като статуи, докато тя си почива. На принца му писва да чака поспаланката да се събуди и се хваща с готвачката, но впоследствие се оказва, че тя е слагала приспивателни в супата на красавицата и злосторницата - крадла на чужди мъже, е наказана.

Красавицата и звярът си имат тайна - родило им се е малко зверче с козина и грозновата муцуна, което не искат да показват на хората. Лъжат, че получава обрив от слънцето и го държат винаги опаковано, за да не го види никой. Но тайните не са вечни и накрая и тяхната е разкрита. Тогава решават да си признаят пред всички и отрочето им става нормално дете.

В гората

Червената шапчица се превръща в калпазанка. Общуването с вълка я е повредило и тя върши пакост след пакост, а горката й баба стои самотно и зяпа турски сериали на телевизора, забравена от всички. Вълкът, на обратно, се е вразумил и вече не замезва със старици и техните внучки. Той се кандидатира за домашен любимец при бабата и я пази, като вие всеки път, когато някой непознат наближи къщата. Или пък не – Червената шапчица е изплюскала всички закуски и похърква до някой храст, а вълкът – изпосталял и отчаян от чакане, се гътва.

Хензел и Гретел изяждат захарната къща, която са наследили. От многото сладки неща по нея хващат диабет, развалят им се зъбите и надебеляват така, че могат само да се търкалят, а вещицата, от която е останало едно живо въгленче, крои план как да им отмъсти...

Оказва се, че фантазията може да бъде и визуализирана. Фотографката Дина Голдщайн показва как биха изглеждали принцесите след края на приказката. След опиянението и хепиенда идва трезвата реалност.