0

Д омати с люспа невидимка ще слагаме това лято в салатите. Семената на най-новия сорт 2023 - „Дара“, разработен от института по зеленчукови култури „Марица“, са пуснати масово в продажба и който иска, може да си ги отглежда, показа проучване на „Телеграф“. Цената на опаковката със семена от 0,5 грама излиза между 7 и 8 лв. в различните магазини.

Вкусно

Новият сорт домат е изключително вкусен, като предимството му е, че люспата му е толкова тънка, че се топи в устата. Приятният сладко-кисел вкус и типичен доматен аромат е съчетан с добър външен вид, нежна кожица и текстура, обясняват учените, разработили новия сорт. Плодовете са подходящи както за свежа консумация, така и за промишлена преработка в доматен сок и концентрати. Сортът може да се отглежда при оранжерийни и полски условия, на опорна конструкция, едноредово 70-80/30-35 см, на 6-8 съцветия, уточняват от института по зеленчукови култури. Растенията са мощни и добре облистени. Плодовете са интензивно червени, много едри, със средна маса 200-300 грама, кръгли, непукливи, месести, с оптимална твърдост. Затова са и лесни за съхранение, допълват учените. Друг много апетитен и нов сорт домат, също разработен от института, е „Розово сияние“. Опаковка със семенцата му от 0,5 грама също излиза колкото на сорта „Дара“ – 7-8 лв. за опаковка. Плодовете му са с приятно сладко-кисел вкус, също типичен доматен аромат и са подходящи за свежа консумация. Сортът може да се отглежда при оранжерийни и полски условия, на опорна конструкция, едноредово 70-80/30-35 см, на 6-8 съцветия, уточняват учените от института. Плодовете му са интензивно розови, много едри, със средна маса 250-350 грама. Формата им е плоско-кръгла, също имат нежна люспа. Предимството им е също, че са месести и без целулоза.

Краставици

В салата ще слагаме и нов сорт краставица. Популярният вид „Гергана“ може да бъде заменен от новия сорт „Тереза“, изтъкнаха търговци. Те предлагат разфасовки от 0,5 грама за 1,50 лв. Краставиците „Тереза“ са хрупкави и крехки, рекламират търговците. Подходящи са за отглеждане и в оранжерии, и на открито. Дължината на плодовете е между 26 и 28 см, кората им е тъмнозелена, покрита с нежни брадавички и бели шипчета, обясняват от института по зеленчукови култури. Притежават много добри вкусови качества, допълват от „Марица“.

Наесен пълним бидоните със зеле Билян

Има много време до есента, но опитните градинари се подготвят отсега за зелето в бидона. Хит в момента е сортът „Билян“, който е на път да измести традиционните „Кьосе“ и „Балкан“.

„Билян“ е сорт бяло главесто зеле за късно полско производство с продължителност на вегетационния период 100 – 105 дни след разсаждане. Сортът е разработен от института по зеленчукови култури „Марица“.

Главите му са с кръгла до овална форма, а теглото е 2 – 3 килограма. Има бяло до кремаво оцветяване във вътрешността на зелката и е с много добра устойчивост към разпукване.
Сортът е с полска устойчивост към мана, бактериоза и черни листни петна и проявява толерантност към нападение от зелеви неприятели. Подходящ е за отглеждане и в условия на биологично производство, изтъкват от института.