1

М ного хормони влияят на нашето благосъстояние и един от най-важните е „хормонът на щастието“, серотонинът.

Когато нивото му е нормално, ние сме весели и оптимистични, в добро настроение сме и всичко върви добре. С една дума, животът е хубав. Експерти от телевизионния канал Doctor назоваха четири прости начина да помогнете на тялото си да произвежда достатъчно серотонин и да се чувства по-добре.

1. Яжте мазна риба, яйца, семена и ядки, бобови растения, сирене, месо - храни с високо съдържание на протеини, витамин B2 (рибофлавин) и витамин B6 ще помогнат за синтезирането на хормона на щастието и ще ви накарат да се усмихвате широко. В идеалния случай допълнете с въглехидрати: хляб или зеленчуци.

2. Вземете си масаж, правете йога, танцувайте на любимата си музика или вземете релаксираща вана. Всичко това ще помогне за намаляване на стреса и ще се почувствате спокойни и щастливи.

3. В слънчев ден настроението винаги е по-добро, отколкото в облачен. Слънчевите лъчи действат благоприятно както на психиката, така и на хормоналните нива. Отделете половин час за разходка, особено ако слънцето грее през прозореца.

4. Някои хранителни добавки могат да помогнат за производството на хормона на щастието - например 5-NTR. Това е аминокиселина, предшественик на серотонина, която поддържа нормалното му ниво и бързо го възстановява при дефицит. Като бонус увеличава усещането за ситост, тоест помага да се яде по-малко и да се свалят излишните килограми.

Автор: Цвета Дилова