0

И нфаркт застига близо 10 000 българи годишно, а само за първите шест месеца на тази година са регистрирани 5300 случая.

Експертите са категорични, че наднорменото тегло, слабата физическа активност и вредните навици са основните причини за високия процент на сърдечносъдови заболявания. Страната ни заема челно място по този показател. На днешната дата – 29 септември, отбелязваме Световния ден на сърцето. Днес в цялата страна се организират различни инициативи, както и безплатни прегледи, а целта е общественото внимание да бъде насочено към превенцията на сърдечните заболявания, които са убиец №1 у нас. Около половината от смъртните случаи обаче са предотвратими при изолиране на рисковите фактори.

Фактори

Всъщност тези фактори се делят на две групи. В първата влизат полът, възрастта и фамилната обремененост, на които не можем да повлияем. Мъжете са по-предразположени към инфаркт, а напредналата възраст и предишни случаи на инфаркт в семейството увеличават риска. В същото време стойностите на кръвното, холестеролът, хранителният режим и физическата активност зависят изцяло от нас. Здравословната храна, намаляването на консумацията на сол, мазно и алкохол, подпомагат сърцето.

Денят на сърцето днес ще бъде отбелязан в София, Бургас, Варна и др. Една от инициативите е под мотото „Използвай сърцето си“ на Дружеството на кардиолозите в България, в партньорство с Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология и Асоциацията на студентите по медицина. Друга инициатива на Световната сърдечна федерация приканва ентусиасти по целия свят да изминат маршрут във формата на сърце. В столицата дори е зададен примерен маршрут, а целта е да се насърчат хората да извършват повече физически дейности в ежедневието си.

Безплатни прегледи днес

Безплатни профилактични прегледи за заболявания на сърдечносъдовата система ще се извършват днес в две столични болници. Това са ВМА и УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ (бившата „Св. Екатерина“). Консултациите във Военномедицинската академия ще са от 10 до 13 ч. в кабинет 218 на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 682. Не се изисква направление от личния лекар. В „Чирков“ прегледите ще са от 8 до 12 ч.

Лекуват безкръвно

Златен стандарт в лечението на различни сърдечносъдови заболявания са т.нар. ендоваскуларни или безкръвни процедури. Преди дни завърши най-голямата образователна медицинска конференция, на която домакин за седми пореден бе Българското дружество по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев. Широк спектър от специалисти от 5 континента и над 15 страни се включиха в конференцията. На всички сърдечносъдови заболявания може да бъде помогнато чрез някоя от щадящите безкръвни методики – ендоваскуларно транскатетърно имплантиране на клапи, стентове, лечение на аневризми, инфаркти, белодробен тромбемболизъм, инсулт. Огромна част от тези патологии, които доскоро са обект на хирургическо лечение, сега се лекуват по минимално инвазивен, изцяло безкръвен метод.