0

Ц ирков артист, чийто специалитет е да се бори с мечки – единственият писател, който може да се похвали с такава кариера, преди да го осени вдъхновението да пише, е Стюарт Макбрайд. А книгата, която разлистваме в момента - „Гаснеща светлина“ (издателство Benitorial), е втората за детектив-сержант Логан Макрей.

Много писатели са склонни да украсяват биографиите си, но епизодът с цирка е истински. Стюарт е роден в Дъмбартън, но на деветгодишна възраст бяга от дома си и се озовава в цирка. През 1975 г. печели Нобелова награда за мир, а през 1989 г. се присъединява към тайната разузнавателна служба. Но боренето с мечки носи след себе си последствия. Налага се да напусне позицията си, защото има травма на гърба, получена при изпълнение на задушаващо тръшване на мечка гризли. Сега Стюарт живее в Североизточна Шотландия заедно със съпругата си Фиона, котките им Корнишон, Лукче и Цвекло, с милиони паяци (все още неименувани) и зеленчукова площ, пълна с разнообразни плевели (наречена Франк). За разнообразие пише криминални романи. Стилът му се отличава с много ирония и черен хумор. В „Гаснеща светлина“ полицейският участък се изправя лице в лице с поредния пример за нечовешка свирепост, който доказва колко е жесток светът, в който живеем. А героите размиват границите между реалност и фикция.

Детектив-сержант Логан Макрей се бори със собствените си демони, докато жонглира с проблемите в личния си живот и задълженията в полицейската служба. Когато е открито голото тяло на пребита до смърт проститутка, зарязана край доковете на Абърдийн, за него това е кофти начало на поредния кофти ден. Но Роузи Уилямс не е единствената, която поема на неочаквано пътешествие към моргата. В другия край на града шестима души изгарят живи в окъпана в бензин сграда, чиито врати и прозорци са завинтени отвън. И въпреки непрестанните усилия на Макрей, не след дълго на улицата изниква още една мъртва жрица на любовта.

В продължението на „Студен гранит“ Стюарт Макбрайд отново ще изправи читателите на нокти, докато тече разследването на мистериозната поредица от зловещи убийства. Изпълнени с кървави графични описания, книгите за Логан Макрей са идеални за тези, които не се плашат лесно. И въпреки всичко от автентичността на „Гаснеща светлина“ ще ви полазят тръпки. Романът е същинско влакче на ужасите, което ще накара сърцето ви да препуска, но и ще ви изненада с черния си хумор и многопластовите личности, които дишат между страниците на този суров и неподправен криминален трилър, коментират издателите от Benitorial.