0

Н а какво се дължи младоликият вид на японките? Според изследователката по козметология д-р Казуми Тояма има две основни разлики в това как европейските и японските жени се грижат за кожата си. Може да се поучим от техния опит.

Д-р Тояма е работила из Европа в продължение на много години като гост-професор и е изучила задълбочено основните принципи на грижа за кожата, които са разпространени в Стария свят. Сравнявайки ги с родните си японски традиции, тя стига до извода, че има много малко разлики: само две. Но те са съществени!

Правило №1: Никога не търкайте, опъвайте или драскайте кожата около очите

„Европейките се грижат за кожата си набързо. Те обичат продукти с етикети „Експресно“, „3 в 1“, „Мигновено“, „С едно докосване“ и други подобни. В Япония също продаваме такива продукти, но ги считаме за спешни продукти, в случай на форсмажорни обстоятелства. Обикновено се опитваме да използваме моносредства, тоест с една цел, и не се стремим към скорост. 

Първото нещо, което експертката засяга, е премахването на грима. Японците обичат опушени очи и други многослойни дизайни в стил Кардашиян, но винаги следват непоклатимото правило за премахване на грима от лицето: разтваряйте, не измивайте.

Това не е шега. Знаете ли как японките премахват грима? Те напълно напояват памучни тампони с почистващ препарат, било то масло, мляко или мицеларна вода, нанасят плътно върху затворени клепачи и изчакват 10-15 секунди. След това леко масажират кожата директно през тампона. И повтарят, докато след леки потупвания върху използвания тампон не остане и следа от козметика. Може да отнеме 5 или 7 минути, но никоя японка, освен ако не бърза ужасно, няма да опъне и разтрие деликатната кожа на клепачите. Затова при японките бръчките около очите се появяват средно 10 или дори 15 години по-късно. 

Друг вариант за премахване на грима е да нанесете прясно мляко върху кожата на клепачите и да легнете с него за 5-10 минути, след което да измиете с хладка вода. „Европейците ще кажат: О, цели 10 минути! На което винаги отговарям с въпрос: Заслужават ли си 10 минути на ден, за да започнеш да остаряваш 10 години по-късно?“, пита д-р Тояма.

Правило номер 2: Откажете се от тониците, заменете ги с есенции!

„Втората разлика, която хвана окото ми веднага щом отидох в голям козметичен супермаркет в една от европейските страни: те продават куп различни тоници за лице. За различни типове кожа, със и без масла, с натурални екстракти, не можете да изброите всичко. И много момичета и жени ги купуват! Освен това под прикритието на обикновен посетител отидох при доста известен козметолог и го помолих да ми направи ежедневна програма за грижа за лицето. И в процедурата имаше тоник! Никой козметолог в Япония не би препоръчал това. Тоникът изсушава кожата, разрушава липидната бариера и премахва водата от повърхността, така че кожата моментално се стяга. Ние изобщо не използваме тоници. Вместо това есенциите са много популярни в Япония: серуми на водна основа с огромно количество витамини, аминокиселини, минерали и ексфолиращи компоненти. Те проникват дълбоко в кожата, овлажняват и тонизират, а също и "проправят пътя" за следващите продукти - кремове и лосиони, които след нанасяне на серума се абсорбират по-добре и проникват по-дълбоко. Тоест целият процес на почистване изглежда така: разтвориха козметика, измиха с почистващ препарат, напръскаха кожата с мицеларна вода, попиха я с мека кърпа или памук, нанесоха есенция, нанесоха крем. Целият процес отнема около 20 минути“, коментира д-р Казуми Тояма.