0

В сезона на настинките понякога е трудно да определим точната причина за кашлицата. Най-добре, разбира се, е да се консултираме с лекар. Но има и случаи, когато трябва да се предприемат бързо мерки. Тогава трябва да знаем как да успокоим кашлицата и да облекчим състоянието на болния.

Кашлицата е защитен механизъм, който помага да се отървете от слуз, храчки и патогени. Но понякога може да бъде много болезнено. Сухата кашлица причинява много дискомфорт, така че е препоръчително да поддържате устата и носа си влажни. За да предотвратите страданието на пациента от непродуктивна суха кашлица, можете да използвате следните традиционни методи:

- разтриване на гърдите;

- парни инхалации;

- използване на продукти на базата на билкови отвари и инфузии.

Инхалациите могат да бъдат най-прости, базирани на физиологичен разтвор. Трябва да се извършват внимателно. Най-добре е да използвате прополис или етерично масло от евкалипт.

Видове

Има два вида кашлица: суха и мокра. Сухата кашлица се понася по-трудно и е придружена от болки в гърдите, болезненост и болки в гърлото. Освен това лечението на този вид кашлица често отнема повече време. Мократа напротив, протича по-бързо поради отделянето на храчки от бронхите.

Също така продължителността на кашлицата може да бъде периодична или постоянна. Периодичната е характерна за настинки, бронхит и др. Постоянните се получават при по-сериозни заболявания.

С прости средства можете да спрете пристъп на суха кашлица през нощта. Ето и най-достъпните рецепти:

- Напитка от слънчогледово масло. Продукти: 150 мл вряща вода, 2 с.л. слънчогледово масло, малко сол. Можете да я направите и без сол, но много хора не харесват вкуса на тази напитка, въпреки че прилича на обикновен бульон. Всичко се разбърква и се пие на малки глътки.

- Гогол-могол. Продукти: един жълтък, 1 с.л. течен мед, 1 с.л. масло и чаша прясно мляко. Жълтъкът се разбива, добавя се към прясното мляко при непрекъснато бъркане на течността. След това добавете масло и мед. Пийте, докато е горещо.

- Мед с джинджифил. Настържете парче корен от джинджифил. Смесете чаена лъжичка сок с лъжица мед.

Възглавница

„За да облекчите състоянието при суха кашлица, трябва да поставите висока възглавница под главата си и да осигурите достъп на чист и влажен въздух.“

За да успокоите кашлицата, ако ви мъчи гърлото, е полезно да изплакнете носа си със солена вода. Водата със сол ще премахне вируса от назофаринкса и гърлото. Режимът на пиене също е важен: трябва да пиете много и начесто. Напитките трябва да са топли. Полезно е да се пият билкови чайове, мляко с мед. Ако въздухът в стаята е сух, това често причинява болки в гърлото и кашлица. Ако не е възможно да инсталирате овлажнител, трябва да окачите мокри кърпи на отоплителните радиатори.

Трябва да помним: кашлицата не е болест, а симптом на различни заболявания. Следователно е необходимо да се елиминира първопричината, като едновременно се облекчи кашлицата и състоянието на пациента.

Забъркваме мехлем

С восък

Купете естествен восък от пчеларите. Смесете го в равни пропорции с растително масло, да речем, по 1 супена лъжица от двете. Оставете го да къкри на водна баня, покривайки съда с капак, за един час. След около половин час добавете 1/3 чаша нарязани листа от евкалипт или мента (сухи или пресни) към сместа.

Извадете готовия състав от съда, оставете леко да се охлади и отцедете през марля. Разредете го с лечебен състав, разбъркайте и изсипете в стъклен съд, където ще се съхранява. Бутилката или бурканът трябва да са чисти и сухи.

Всеки ден преди лягане нанасяйте малко лечебен мехлем в областта на гърдите, като избягвате сърцето. Разтривайте с кръгови движения за минута. Направете същата процедура от обратната страна - на гърба, а след това разтрийте стъпалата на краката. Поставете шал на гърдите си или спете под топло одеяло. Курсът на такова лечение е до 7 дни. Като правило вече на третия ден отделянето на храчки забележимо се подобрява, а пристъпите на кашлица се повтарят все по-рядко.

С игли от смърч

Смесете в тенджера нарязани игли от смърч (бор, кедър), 50 г мед и растително масло, 1 супена лъжица., цветя от лавандула и градински чай, 1/2 пръчка канела и пчелен восък. Разбърквайки състава с шпатула, загрейте на водна баня за половин час. Когато сместа стане вискозна, прецедете и разтрийте областта на гърдите, както и крилцата на носа и стъпалата за една нощ. Курсът е до пълно изчезване на кашлицата.

Със зехтин

В смес от 1 с.л. зехтин и пчелен восък добавете 3-5 капки етерични масла: мащерка, градински чай, кедър или бор, евкалипт. При липса на алергии към етерични масла разтривайте гърдите два пъти на ден. Увийте областта на бронхите с вълнен шал за половин час.

С борова смола

Купете бутилка борова смола. Варете на водна баня следната смес: 1 ч.л. смола за 1 с.л. л. прополис, восък и растително масло. Загрейте, докато лекарството придобие консистенцията на течна заквасена сметана. След това прецедете състава, оставете го да се охлади до 25-28 градуса. Нанесете върху гърдите, шията, гърба и крилата на носа, леко масажирайте посочените зони. Краката в чорапи, на гърдите - вълнен шал. Курсът на лечение е всекидневен преди лягане до подобряване на състоянието.

Важно! Има противопоказания за затопляне на мехлеми за кашлица, припомнят в bilkolechenie.bg. Това са всякакви кожни заболявания, алергии, онкология, заболявания на кръвоносната система, индивидуална непоносимост към всякакви компоненти в състава на средствата. Не позволявайте на готови мехлеми да попаднат в очите или устата.