0

М ейзи Добс има шанс да стане превъзходна домашна прислужница. Само на 13, тя започва работа в лондонско аристократично семейство точно така. Но лейди Роуън Комптън вижда в нея други способности. И я взима под крилото си. Шансът е на нейна страна. Приятелят на нейната покровителка - Морис Бланш, често наеман да разследва разнообразни случаи от европейския елит, разпознава интуитивните дарби на Мейзи и помага на девойката да кандидатства в престижен колеж в Кеймбридж, където тя планира да завърши образованието си.

Избухва Първата световна война и плановете се променят. Мейзи се обучава за медицинска сестра, след което заминава за Франция, за да служи на фронта, където намира – и губи – важна част от себе си. Десет години след примирието, през пролетта на 1929 г., Мейзи започва практиката си на частен детектив, научила колко значими могат да бъдат съвпаденията и колко неуловима – истината.

Първият ѝ случай е привидно банален – подозрение в изневяра. Но всъщност точно той поставя началото на много по-задълбочено разследване, което принуждава Мейзи да се изправи срещу призрака, преследвал я повече от десетилетие. А ние виждаме една по-модерна и усъвършенствана версия на мис Марпъл в историческата мистерия „Първият случай на Мейзи Добс“ от Джаклин Уинспиър (издателство „Benitorial“).

Това е първият роман на писателката, издаден през 2003 година, който получава седем номинации за награди, включително и „Едгар“ за най-добър роман, „Макавити“ и „Агата“ за най-добър дебют, както и „Алекс“ на Асоциацията на библиотекарските услуги за тинейджъри. А ние имаме удоволствието да се потопим в света на Мейзи Добс. И да се влюбим в нея, още преди да е излязла на екран. Правата за екранизиране на поредицата за детективката Мейзи Добс вече са откупени от HiddenLight Productions, продуцентската компания на Хилъри и Челси Клинтън.

„Войната и следвоенните условия предоставят благодатна почва за изграждането на мистерия. Подобни големи социални катаклизми са предпоставка за появата на необичайни събития и интензивни емоции, които осигуряват на писателя качествен идеен материал за завладяващ сюжет“, казва самата Джаклин Уинспиър. И доказва теорията си.