0

Н октите на хората могат да бъдат в различни нюанси. Понякога това е нормално, но в някои случаи цветът показва наличието на патология в тялото. От диабет, през анемия, та до сърдечни проблеми: какво могат да кажат ноктите ви за вашето здраве.

Обикновено здравите нокти изглеждат така:

- гладка повърхност без бразди;

- равномерен розов цвят;

- без петна или обезцветяване;

- светла лунула (белезникав участък с форма на полумесец, разположен в основата на нокътя).

Понякога по нокътя могат да се появят бели линии и малки петна в резултат на нараняване, които трябва да изчезнат с израстването на нокътя. Въпреки това не всички промени в нокътната плочка се считат за нормални. Има и такива, които могат да сигнализират за здравословни проблеми. Докторът по фармацевтични науки Дивия Джейкъб на портала MedicineNet препоръчва определено да се консултирате с лекар, ако:

- Забелязвате значителна промяна в цвета на ноктите, включително обезцветяване или тъмни ивици под нокътната плочка.

- Нокътят започва да се отделя от околната кожа.

- Има подуване или кървене около нокътя.

- Нокътят има странна, необичайна форма.

- Започва да се удебелява или изтънява.

- Под нокътя се появява бенка.

- Нокътят е станал чуплив.

Жълти

Жълти петна под ноктите или напълно пожълтели нокти може да показват гъбична инфекция. Може също да се стигне до обезцветяване, удебеляване и чупливост на ноктите. Гъбичната инфекция обаче не е единствената възможна причина за жълти нокти. Това обезцветяване може да се появи при хора с белодробни заболявания, псориазис, диабет и заболявания на щитовидната жлеза. Хората, които работят с химически бои (като боя за коса), също могат да получат пожълтяване на ноктите си или цветът може да е страничен ефект от някои лекарства.

Смята се, че тази промяна в цвета на ноктите се дължи на намаляване на кръвоснабдяването на нокътното легло. А това от своя страна може да е признак на чернодробно и бъбречно заболяване, диабет, хронична сърдечна недостатъчност или хипертиреоидизъм.

Побеляване

Ноктите могат да побледнеят, ако човек има нисък брой червени кръвни клетки (анемия). В допълнение белезникавите нокти могат да показват липса на хранителни вещества, както и сърдечни или чернодробни заболявания.

Зачервяване

Зачервяването на ноктите може да означава сърдечно заболяване. Зачервената лунула (белезникавият полумесец в основата на нокътя) може да е признак на лупус, алопеция ареата или артрит.

Зеленикави

Честа причина за зеленикави нокти е бактериална инфекция. Това може да доведе до частично или пълно позеленяване на нокътя. Освен това ноктите могат да станат зелени след контакт с определени химикали.

Посиняване

Понякога ноктите посиняват поради излагане на студ, но най-често това се дължи на липса на кислород в кръвта. Дълготрайният син цвят на ноктите може да е признак за белодробни или сърдечни проблеми. Ако лунулата на нокътя придобие синкав оттенък, това също може да показва интоксикация на тялото.