0

„Уважаеми редактори, всяка сутрин се будя с подпухнали очи. Кажете, моля, какво да правя?”, пише Елена от Омуртаг. Ето какво съветват експертите.

Подпухналите очи обикновено се появяват сутрин веднага след събуждане. В някои случаи обаче подуването на очите може да е признак на заболяване. Отокът може да се появи в едното или в двете очи. Може да бъде безсимптомно или придружено от сърбеж или болка. Тревожен симптом е изразеното подуване както на горния, така и на долния клепач.

Причини

Ако подуването се появява рядко и бързо изчезва, то най-вероятно е причинено от фактори, които не са свързани с болести. Най-честите от тях са изобилие от течности, изпити преди лягане, късна вечеря, прием на алкохол, много солени, пушени, пикантни храни; нарушение на съня; стрес; зрително напрежение; нискокачествена козметика; възрастови промени.

Ако отоците в очите се появяват редовно, упорити са и са придружени от други симптоми - зачервяване, парене, сълзене, замъглено зрение, тогава те могат да бъдат симптоми на заболяване.

Най-честите причини за оток на клепачите са алергични. Защитните клетки на очите отделят различни биологично активни протеини за борба с алергените. Когато се комбинират с алергени, те предизвикват реакция, подобна на възпаление, което се проявява чрез оток на тъканите.

Офталмологичните причини за оток в очите включват инфекциозни и възпалителни заболявания на зрителния орган; глаукома; излагане на дразнещи фактори - прах, дим; наранявания на очите, включително ухапвания от насекоми; химически и термични изгаряния; синдром на сухото око - недостатъчна хидратация на роговицата и конюнктивата.

Симптоми

Подпухналостта в областта на очите може да бъде симптом на следните системни заболявания: инфекциозна или вирусна патология; заболявания на сърдечносъдовата система; патология на щитовидната жлеза и хипофизната жлеза; бъбречни и чернодробни заболявания; заболявания на стомашно-чревния тракт.

Има общо около 70 заболявания, един от признаците на които е подуване в областта на органите на зрението.

Средства

Ако подуването е причинено от вътрешни причини, можете да опитате да се справите сами с проблема. Изпитано средство са студените компреси, които свиват кръвоносните съдове, отоците намаляват. Добър ефект има обилното овлажняване, за което можете да поставите кръгчета краставица върху затворените си очи за няколко минути. Това е кръвоносните съдове да се свият и намалява възпалението.

Опитайте се да накиснете две пакетчета чай в студена вода. Поставете ги върху затворени очи и оставете за 15-20 минути.

Ефективен масаж с кръгови движения два пъти на ден в продължение на 15 минути също е препоръчителен.

Диагностика и лечение

Ако тази подпухналост продължава да се проявява систематично, особено в комбинация с дискомфорт в очите, трябва да се свържете с офталмолог. Само така могат да се идентифицират възможните системни заболявания, които провокират подуване на клепачите. Като симптоматично лечение могат да се предпишат специални средства - капки, които облекчават подуването.

Ако офталмологът открие признаци на синдрома на сухото око при пациента, той може да предпише "изкуствени сълзи".

Необходимо е да изключите от живота си фактори, които могат да провокират физиологичен оток: спазвайте диета, ако е необходимо, отървете се от лошите навици, прекарвайте повече време на чист въздух.

 

Ако очите са подути всяка сутрин продължително време, вземете мерки.

Автор: Цвета Дилова