0

С ъщо като Айнщайн Стивън Хокинг мислеше, че дългосрочното бъдеще на човечеството в крайна сметка ще зависи от това колко добре сме разбрали най-дълбоките си корени.

Това казва близкият сътрудник и биограф на Хокинг – Томас Хертог. Ето как продължава откровението му за Стивън Хокинг: „Това го движеше в неговото изучаване на Големия взрив. Окончателната му теория за Вселената е нещо повече от само научна космология. Това е една космология в хуманистичния смисъл, в която Вселената е разглеждана като наш дом – макар и голям, – а нейната физика има корените си в нашите отношения с нея“.

Може би ще ви е любопитно да чуете и видите на живо този тънък познавач на Хокинг. Имате такава възможност, а поводът е книгата му „За произхода на времето“, издание на „Сиела“. Всепризнатият учен пристига в София, за да се срещне с най-любознателните читатели на 11 май от 20,30 ч. в зала „Космос“ на София Тех Парк. По време на тази вълнуваща среща той ще представи една съвсем различна гледна точка за историята на Вселената, произхода на времето и законите на физиката.

Какво е имало преди Големия взрив? Как се е случило така, че нашата Вселена е годна за живот? Има ли други вселени и скрити измерения на пространството? Могат ли физичните закони да еволюират?

В „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ теоретичният физик разисква тези и много други интригуващи въпроси, за които учените продължават да спорят.

На база на работата си с великия Стивън Хокинг през последните 20 години от живота му и заедно с него Хертог продължава изграждането на една нова теория за произхода на света.

Според „Последната теория на Стивън Хокинг“ учените, включително и самият той, дълго време са гледали по погрешен начин на Вселената. Те са се опитвали да я изследват сякаш са външни наблюдатели – от гледната точка едва ли не на богове извън времето и пространството. „Време е да престанем да се правим на Бог“, казал Хокинг. Защото как можем да наблюдаваме нещо отстрани, ако сме част от нещо?

В своята книга Хертог описва именно вълнуващия момент на прозрение, когато Хокинг открил грешката си, и тежките години на проучвания, на революционна промяна на перспективата, в която двамата учени заедно проследявали историята на Вселената от съвсем различна гледна точка.

„За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ запознава читателите на достъпен език и с всички ключови моменти от историята на съвременната физика и космология – с еволюцията на науката от Нютон до днешни дни и с невероятните научни постижения и смелите теории – от квантовата механика и теорията за Големия взрив до струнната теория, мултивселената и идеята за Вселената като холограма.

Срещата с Хертог и автограф лично от него не е единствената възможност. Над 120 учени от България и 10 страни по света участват в XIV софийски фестивал на науката от 9 до 12 май в София Тех Парк.