0

А нтисептичните средства са много популярни в условията на пандемия. Дезинфектантите са незаменим превантивен и защитен агент по време на сезонни настинки и вирусни заболявания. Използват се и в медицински клиники, болници и лекарски кабинети. И въпреки препоръките на дерматолозите да не се злоупотребява със съединенията за външна употреба, които в повечето случаи съдържат алкохол, те наистина помагат да се отървете от стотици хиляди опасни микроби и инфекции, както и да предпазите тялото от често срещани заболявания. Но извън тази тяхна употреба те могат да бъдат използвани за още много неща. И днес ще видим осем от тези възможности.

1. Полиране на сребро

Според експерти от американската компания Taste of Home дезинфектантът за ръце може ефективно да елиминира петна по сребърни предмети. Достатъчно е да нанесете няколко капки от веществото върху мека кърпа и да обработите бижуто или прибора за хранене. След няколко минути ще видите положителен резултат.

2. Лъсване на очила

Специалният почистващ препарат за очила лъсва стъклото до блясък. Но ако имате под ръка обикновен антисептик, опитайте да го използвате като алтернатива. Антисептикът може да премахне пръстови отпечатъци, петна и дори лак за коса и фон дьо тен. Дезинфектантът за ръце може да се използва и като размразител на предното стъкло, но не винаги помага.

3. Алтернатива на сухия шампоан

С появата на сухите шампоани на пазара мнозина започнаха да ги пръскат по повърхността на косата за свеж и чист ефект. Това е добър инструмент при липса на възможност за измиване с течен шампоан и сешоар. Затова, ако нямате под ръка сух шампоан, опитайте да го замените с антисептик. Просто изстискайте малко количество върху върха на пръстите си и започнете да масажирате корените. В резултат на това косата ще изглежда свежа и добре поддържана. Разбира се, не бива да прекалявате.

4. Почистване на ютията

Ако дълго време не сте поглеждали ютията и работната й повърхност е потъмняла, използвайте дезинфектант за ръце и започвайте работа. С помощта на това вещество можете не само да възстановите чистотата на домакинските уреди, но и да ги почистите от бактерии. Процесът на обработка е доста прост: след като устройството се охлади, трябва да го намажете с дезинфектант, да изчакате няколко минути и да го избършете.

5. Премахване на лак за коса от огледални повърхности

Когато пръскате косата си с лак, можете да изцапате огледалото. Отстраняването на следите ще изисква известно усилие. За максимална простота трябва да използвате антисептичен препарат за ръце. Просто нанесете гела върху микрофибърна кърпа или хартиена кърпа и прекарайте върху огледалото. В резултат на това повърхността отново ще стане лъскава и сияйна.

6. Подреждане на четките за грим

Почиствате ли редовно четките за грим? Не, не сте се замисляли над това. Като минимум трябва да сте наясно с опасностите от използването на необработени инструменти за ежедневни разкрасителни процедури. Добре е да обработите аксесоарите си за грим с дезинфектант за ръце и след това да ги изсушите напълно на въздух.

7. Отървете се от перманентния маркер върху дъската

Ако вашите деца или вие сте оставили трайни надписи и рисунки с маркер върху дъската, има просто, ефективно решение за премахването им – изтрийте на сухо мястото с химикал, след което нанесете дезинфектант, за да премахнете петното за постоянно. Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти, за да видите положителен резултат.

8. Премахване на перманентен маркер от дрехи

Дезинфектантът за ръце помага да се отървете от упоритите петна по дрехите и текстила. За да направите това, просто трябва да попиете областта и да поставите парче вестник между слоевете, за да избегнете разпространението на мастилото от един слой на друг. И ако на етикета на дрехите пише „само химическо чистене“, не забравяйте да уточните какво означава това.

9. Предварителна обработка на петната преди изпиране

Дори производителите на Tide отправят такава препоръка – да се нанесе неголямо количество дезинфектант върху петното и да се остави от една до три минути да постои така, преди да сложите дрехата в пералнята.

10. При ухапване от комар

Ако обработите мястото на ухапването с антисептик, то няма да се чешете толкова силно и да рискувате да се възпали.