0

В ъзкачването на английския престол на крал Хенри VIII е сред акцентите във втория том на „Лондон“ (издателство „Еднорог“), който чакахме с нетърпение. Монарха, който не се свени да съблазнява непознати момичета в кралската градина или да поиска от папата да анулира брака му с Катерина Арагонска, за да има възможност да се ожени за новата си фаворитка Ан Болейн. Заради това Хенри и неговата дясна ръка Томас Кромуел коват нови закони, а всеки, който си позволи да ги оспорва, независимо от ранга си, ще се прости с главата си.

Дъщерята на жестокия Хенри, кралицата дева Елизабет, продължава линията на изкореняване на католическите традиции, а по нейно време английският театър изживява истински разцвет. Ръдърфърд описва всички детайли около поставянето на пиеси на велики творци като Шекспир, Марлоу и Бен Джонсън, довело и до построяването на театър „Глоуб“. Елизабет успява да сломи и непобедимата испанска Армада, което води до невероятен разцвет на търговията.

Крале и кралици, политици и авантюристи, банкери и архитекти – пътуването във времето ни пренася както към конкретни личности, така и към драматични моменти от историята на Лондон, сред които чумната епидемия, чиято жертва стават 20% от населението на града, големият пожар през 17 век, унищожил толкова изключителни сгради и черкви, бунтът на смелите суфражетки, борещи се за правото на глас на жените, както и бомбардировките на нацистите по време на Втората световна война. Ставаме свидетели на емблематични събития, срещаме велики личности и усещаме от първо лице всички промени в развитието на града, превърнал се в сърцето на една могъща държава. Сърце, което бие специално за нас.

„Несекващо напрежение, рисковани приключения, вълнуващи истории за любов и война... Тази книга ще ви накара да се пристрастите към историята за цял живот“, пише The Times. И действително, пътуването във времето е колоритно, величествено и невероятно.

Героите са много и разнолики, потомци на няколко фамилии. Те се женят, променят имената си, натрупват богатства, тънат в бедност, проявяват се като герои или вършат злодеяния, влюбват се и се разлюбват, участват в дуели, прекланят се пред Бога, проповядват, съветват крале, строят катедрали, пишат поезия и правят още много неща, които се превръщат в част от английската история.