0

Т ой е най-чаровният 82-годишен мъж на света. Без преувеличение! Няколко дни след като ги навърши, отбелязваме нещо, което си знаем. Приключенецът, Индиана Джоунс, Хан Соло от „Междузвездни войни“, пилотът, екологичният активист – това са малка част от образите, с които свързваме и познаваме живата легенда Харисън Форд.

Годините му всъщност са много по-малко и вероятно затова не му личат. Обичаният актьор живее втори живот, след като на 6 март 2015 г. се разби с пилотирания от него самолет. Слава богу, размина му се само с няколко счупвания и незначителни рани. Полетите са едно от увлеченията на актьора. Пристрастява се към летенето през 1998 г. „Харесва ми не толкова тръпката, колкото процесът на усвояване на ново умение. Когато започвах да пилотирам, дори не бях сигурен, че съм способен да се науча“, казва той пред списание „Пийпъл“. Всъщност всичко при него изглежда някак закъсняло – става лицензиран пилот на 54, а известността му като актьор идва чак на 35.

Небрежен

 Небрежен
Getty Images

Корени

Харисън Форд е роден в Чикаго, Илинойс, на 13 юли 1942 г. Семейството на актьора има както ирландски, така и немски корени, а баба му по майчина линия е от еврейско семейство и е родена в Минск. През 1907 г. семейството й емигрира в

Съединените щати и скоро предците на баща й от Ирландия също се премества тук.

Харисън е чаровно и забавно хлапе, ще се уверите сами от снимките му, но се справя зле в училище. Той е трън в гащите - присъединява се към движението на скаутите и започва сериозно да се интересува от активен начин на живот. Момчето обича спорта, обича приключенията и не го свърта на едно място. През 1960 г., след като завършва гимназия, Форд постъпва в Ripon College, но не успява да го завърши. Бъдещият актьор е изключен заради много отсъствия, така че никога не получава диплома за висше образование. Но не му пука особено за това.

Още докато учи в колежа, Харисън започва да се интересува от театъра. Прекарва дни в репетиции и скоро разбира, че призванието му е да бъде актьор. Речено-сторено. През 1964 г. той се жени за приятелката си Мери Маркуард и заминава с нея за Холивуд. Той успява да подпише договор с Columbia Pictures и работата тръгва.
Филмовият дебют на Форд е през 1966 г., когато той играе ролята на пиколо във филма „Мъртвешка топлина на въртележката“ (Dead Heat on a Merry-Go-Round) (1966). Ролята е толкова незначителна, че името му дори не е изписано сред актьорите.

Като Хан Соло в Междузвездни войни

 Като Хан Соло в Междузвездни войни
Getty Images

Последват епизодични роли на автомобилист, лейтенант и служител на летището. Изобщо не това, за което Харисън мечтае. И скоро филмовата компания разваля договора с него, заявявайки, че няма талант. Неудачникът е подхванат от студио Universal, но и тук не успява да разкрие таланта си.

Скоро имаше допълнение към семейството на Форд – Мери му ражда двама красиви синове - Уилард и Бенджамин (Бен). Тъй като професията му не носи почти никакви доходи, той, напълно отчаян, става дърводелец. Харисън бързо се научава как да работи с дърво и скоро става първокласен дърводелец. Услугите му са много популярни сред богатите хора. Те се вслушват в съветите на Форд, но понякога му дават и инструкции. По това време един от клиентите на актьора му казва фразата, която се превръща в кредото на целия му живот: „Няма граница за съвършенството“.

Пилотирането е голямата му страст.

 Пилотирането е голямата му страст.
Getty Images

Популярност

Харисън Форд печели добри пари като дърводелец и няма надежда да се върне към киното, когато една случка променя живота му завинаги. Един ден малко известният тогава режисьор Джордж Лукас се обръща към Форд с поръчка - има нужда от шкаф от естествено дърво. Режисьорът току-що е представил първия си филм, няма почти никакви пари и затова избира предимно малко известни актьори. След като научава, че Харисън има някакъв опит, той записва телефонния му номер - за всеки случай. И скоро Лукас се сеща за дърводелеца и го кани да изиграе ролята на аматьорския състезател Боб Фалф във втория си филм "Американски графити" (1973).

Въпреки скептицизма на критиците филмът има голям успех и е номиниран за няколко ключови награди. Форд най-накрая е забелязан и този път няма да пропусне шанса си. Късметът обаче отново не е на негова страна. За четири години той участва само в два филма, които не са особено успешни. И пак киното забравя за него...

В Патриотични игри

 В Патриотични игри
Getty Images

Помощ

Джордж Лукас отново е приятелят, който се притичва на помощ. През 1976 г. той започва снимките на главния проект на живота си - "Междузвездни войни". Първоначално той не планира да покани Харисън там - той само помага на Лукас да чете реплики по време на кастинга на актьорите. Ролята на контрабандиста Хан Соло е предназначена за актьора Кристофър Уокън, но тогава режисьорът получава прозрение: ролята на Соло би била най-подходяща за Форд.

Това решение на Джордж Лукас се оказва съдбоносно за актьора. „Междузвездни войни. Епизод IV: Нова надежда“ (1977) има забележителен успех, спечелвайки повече от 300 милиона в боксофиса при бюджет от 11 милиона. С течение на времето "Междузвездни войни" придоби популярност в световен мащаб, превръщайки се не само в поредица от филми, а в цял слой култура, върху който е израснало повече от едно поколение.

Ролята на очарователния авантюрист Хан Соло донесе на Харисън Форд световна слава. През 1980 г. излиза втората част на епоса - „Епизод V: Империята отвръща на удара“, а през 1983 г. - „Епизод VI: Завръщането на джедаите“. Тези заглавия превърнаха Харисън Форд в истинска холивудска звезда.

В допълнение към това популярността на Форд беше улеснена от друг шедьовър - екшън приключенския филм „Индиана Джоунс“ (1981), продуциран от същия Джордж Лукас. Този път всичко става случайно. Лукас категорично отказва да даде главната роля на Харисън, тъй като е сигурен, че по-добре би била изиграна от звездата от 70-те Том Селек. Но когато Селек отказва да снима поради работни ангажименти, режисьорът на проекта, приятелят на Лукас Стивън Спилбърг, го убеждава да вземе Форд за ролята.

И решението се оказва правилно. Харисън Форд се справя отлично с ролята, създавайки още един ярък, запомнящ се образ.

Харисън Форд като дете

 Харисън Форд като дете
Getty Images

Харисън Форд като дете

 Харисън Форд като дете
Getty Images

Авантюрист

Кариерата на актьора има възходи и падения, но той никога не се притеснява за това. През 80-те години Форд е запомнен не самo като приключенец и междугалактически авантюрист, но и герой от света на бъдещето във филма „Блейд Рънър“ (1982). Филмът се оказва пълен провал, критикуван е много, но десетилетие по-късно излиза на видео и неочаквано се превръща в култов.
И през 1987 г. актьорският талант на Форд най-накрая беше признат от критиците. Номиниран е за „Златен глобус“ и „Оскар“ за главната си роля в трилъра „Свидетелят“ (1986). Филмът има голям успех сред публиката и критиците, а Харисън доказва, че може да играе добре не само във филми на Спилбърг и Лукас.

90-те също са неравномерни в кариерата на актьора. След брилянтните филми „Патриотични игри” (1992) и „Беглецът” (1993) следват пълни провали. Успява да си върне статута през 2000 г., когато излиза мистичният трилър „Прозрачно минало“. Актьорът изиграва ролята на д-р Норман Спенсър брилянтно, но след тази работа той изчезва от киното - играе само в три филма за осем години.

Завръщането беше омагьосващо - приключенският филм "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп", който излиза през 2008 г., жъне оглушителен успех и връща Форд в голямото кино. Той отново става много популярен актьор в Холивуд. През 2015 г. излизат три филма с участието на Харисън Форд: „Епохата на Адалин“, „Дейвид Блейн. Реалност или магия“ и „Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда“.

Харисън Форд продължава да работи с дърво, обича риболова и често се състезава със самолети. Във флота на актьора има няколко от тях. Женен е за актрисата Калиста Флокхарт. Регистрират връзката си през 2010 г. и скоро се ражда синът им Лиъм. Това е третият брак на Форд. С първата си съпруга Мери се развежда през 1979 г., а четири години по-късно се жени за сценаристката Мелиса Матисън. От втората си съпруга има дъщеря Джорджия и син Малкълм. Според актьора семейството му е най-важното и ценно нещо, което има в живота.

Със семейството си на баскетболен мач

 Със семейството си на баскетболен мач
Getty Images

В „Капитан Америка: Нов свят“ - през 2025 г. ще го видим като президент

Филмовата кариера на Форд обхваща почти половин век, но феновете все още искат да гледат филми с Харисън Форд, а с развитието на технологиите почитателите му имат възможност да намерят дори стари филми с техния идол с добро качество. За тяхно щастие творческото портфолио на Форд включва около 60 роли. През 2025 г. ще е премиерата на „Капитан Америка: Нов свят“, където Форд играе ролята на президента „Тъндърболт“ Рос. „Харесва ми фактът, че той е нормален човек и няма суперсили. Той е просто обикновен човек, който иска да си свърши работата както трябва“, казва актьорът Антъни Маки, който се превъплъщава в главния герой от франчайза, за съвместната работа с Форд пред списание „Пийпъл“.
За Харисън Форд не славата и успехът са от значение, а работата, която, за да бъде успешна, трябва да бъде професионално изиграна. „Основното умение на актьора всъщност е емпатията, а това може би не е умение, а нагласа. Аз съм асистент на разказвача на истории. Харесва ми да се чувствам полезен на екипа. Това е моят начин да намеря своето предназначение и да бъда полезен в този свят“, казва Форд за списание „Емпайър“.