0

С лед първия том на епичния бестселър „Париж“, който представихме в предишния брой на „Златно време“, днес предлагаме на вниманието ви още един шедьовър на Едуард Ръдърфърд - „Лондон“ (издателство „Еднорог“).

Историята на Лондон е толкова невероятна, че едва ли има друг град, който да му съперничи в това отношение. Още по-впечатляващо е, когато тя е разказана от прочутия биограф на градове Едуард Ръдърфърд. Потегляме заедно на величествено пътешествие, което обхваща над две хиляди години - от нашествията на римляните и норманите, през Ренесанса и викторианската епоха чак до промените в края на ХХ век. Представяйки ни живота и предизвикателствата, с които се сблъскват колоритните герои в романа, писателят съживява богатото на толкова разнородни събития минало на града край Темза.

Потомци на няколко фамилии, героите са много и разнолики. Те се женят, променят имената си, натрупват богатства, тънат в бедност, проявяват се като герои или вършат злодеяния, влюбват се и се разлюбват, участват в дуели, прекланят се пред Бога, проповядват, съветват крале, строят катедрали, пишат поезия. С други думи - те пишат историята. А Ръдърфърд слуша и попива тези признания, за да ги вплете в повествованието.

Покрай разказа за поколенията от тези фамилии присъстваме на емблематични за английската история събития и срещаме велики личности. Проследяваме нахлуването на легионите на Юлий Цезар през 54 година преди Христа; натиска върху англосаксонците да приемат християнството векове по-късно; възхода на рицарството и началото на кръстоносните походи; първите приложения на алхимията и създаването на големите акционерни компании; бунта на Уот Тайлър, прераснал в селско въстание; построяването на Тауър, сградата на театър „Глоуб“ и катедралата „Свети Павел“, както и началото на индустриалната революция.

Лондон не е подминат от няколко големи трагедии. Сред тях са чумната епидемия, чиято жертва стават 20% от населението на града, големият лондонски пожар през 17 век, както и бомбардировките на нацистите по време на Втората световна война. Знаем, че Лондон все пак ще оцелее и ще просперира, но Ръдърфърд описва невероятно достоверно всички драматични моменти, които ги съпътстват. Ставаме още свидетели на владичеството на Хенри VIII, на решението на Джефри Чосър да напише „Кентърбърийски разкази“, на пристигането на индианската принцеса Покахонтас, както и на скандала, предизвикан от гневните суфражетки. Срещаме по страниците още Кристофър Марлоу, Уилям Шекспир и много представители на династията на Тюдорите. Поради огромния обем на книгата тя ще излезе у нас в два тома, като първият приключва преди възкачването на първите Тюдори на престола.