0

А мериканската кънтри звезда Лорета Лин се спомина на 90. Семейството й съобщи тъжната вест в изявление, цитирано от АП. В него се казва, че Лорета Лин си е отишла спокойно в съня си. Смъртта я е навестила в любимото й ранчо в Хюрикен милс, Тенеси.

Звездата на кънтри музиката е родена на 14 април 1932 г. в Бъчър Холоу, Кентъки. Тя е най-голямата дъщеря и второ дете в семейството на Клара Мари (1912-1981) и Мелвин Теодор Уеб (1906-1959). На петнадесетгодишна възраст се омъжва за Оливър Лин (1926-1996), с когото се премества да живее в щата Вашингтон. Музикалната й кариера започва през 1959 г., след като нейният съпруг й подарява китара. Майка на четири деца, следващите три години тя посвещава на изучаване и усъвършенстване на свиренето на китара, след което създава собствена музикална група.

Дебют

През 1960 г. подписва със Zero Records, които издават нейния дебютен сингъл I'm a Honky Tonk Girl, който скоро достига високи позиции в радиокласациите. Успехът й е забелязан от популярното кънтри дуо The Wilburn Brothers, което взима Лин на турне в САЩ. В бъдеще певицата записва редица сингли, благодарение на които се превръща във видна фигура в кънтри музиката и една от най-ярките изпълнителки в този жанр. От 1967 до края на кариерата си, която приключва през 2017 г., когато певицата получава инсулт, Лин издава 16 сингъла в кънтри класациите на САЩ, включително Don't Come Home A' Drinkin (With Lovin' on Your Mind), You Ain 't Woman Enough, "Юмручен град“ и „Дъщерята на миньора“. Популярни са и песните на дуото Лин и Конуей Туити (сценичното име на починалия през 1993 г. Харолд Лойд Дженкинс).

Автобиография

През 1976 г. Лин издава автобиографията си „Дъщерята на миньора“ (на името на неин хит от 1969 г.), която се превръща в бестселър. Тази книга служи за основа на едноименния филм от 1980 г., където Сиси Спейсик играе ролята на певицата. През годините на кариерата си Лин е получила много престижни музикални награди, включително „Грами“ и награда от Американската академия за кънтри музика. Освен това името й е увековечено в Залата на славата на кънтри музиката и Залата на славата на авторите на песни. През 2013 г. Барак Обама й връчи Президентския медал на свободата.

Лорета и Оливър Лин имат шест деца: дъщеря Бети Сю Лин (1948-2013), двама синове, Джак Бени Лин (1949-1984) и Ърнест Рей Лин (роден 1951 г.) и още три дъщери: Клара Мари Лин (родена 1952 г.) и близнаци Пеги Джийн и Патси Айлийн Лин (р. 1964 г.). Най-тежките моменти в живота на Лорета са загубата на две от децата й – Джак умира от удавяне, Бети Лин от емфизем, а съпругът й почива от сърдечна недостатъчност и усложнения от диабет.