0

К метът на Омуртаг Ешреф Ешрефов получи емоционален срив и микроинсулт, след като бе арестуван при показна акция в общинската администрация в понеделник. Какво се случи с него? И какво трябва да промени, ако иска да се размине само с това?

Стрес, нездравословен начин на живот, тежки физически натоварвания - стотици хора прекарват микроинсулт като Ешрефов, без обаче изобщо да разберат за това. Получава се нарушение в кръвообращението на главния мозък, при което се засягат само малките съдове, затова не загиват мозъчни клетки, както се случва при инсулта. И за разлика от него няма загуба на говор, движение и дори смърт. Проявата на симптомите е кратка - от няколко минути до няколко часа. Кръвообращението в засегнатите места бързо се възстановява и точно в това е проблемът. Защото микроинсултът е бърз гост – идва неканен и си отива тихо и кротко. Но също така е и аларма, че трябва да намалите темпото, да успокоите топката, да овладеете стреса – да направите промени, за да не се стигне до фатални последствия.

Особено застрашени сте, ако имате атеросклероза, стеноза на мозъчните съдове, чести пристъпи на високо кръвно налягане, сърдечна аритмия или наскоро прекаран инфаркт на миокарда. Ако нещо от това е налице, е много важно да хванете навреме и най-малките изменения, които могат да предизвикат микроинсулт.

Симптоми

Симптомите на микроинсулта са същите като тези на инсулт. Първите признаци включват:

  •  загуба на контрол върху мускулите на лицето - човек не може да се усмихне или да мига с двете очи едновременно;
  •  невъзможност за вдигане на двете ръце и задържането им;
  •  слабост или изтръпване в едната ръка;
  •  неясна и изкривена реч.

Може да има и други симптоми, но те не са задължителни:

  •  пълна парализа на едната страна на тялото;
  •  внезапна загуба или замъглено виждане, двойно виждане;
  •  световъртеж;
  •  гадене;
  •  объркване;
  •  проблеми с координацията и баланса;
  •  затруднено преглъщане.

Причини

Основната причина за микроинсулта е стесняване на лумена на артериите, които доставят определени части на мозъка. Това се случва поради образуването на кръвен съсирек или появата на мастни натрупвания по стените на съда.

Някои условия и навици ускоряват стесняването на артериите. Болестите, които засягат това, включват:

  •  високо кръвно налягане;
  •  диабет;
  •  висок холестерол;
  •  заболявания, при които кръвта е по-склонна към съсирване и кръвни съсиреци;
  •  недостатъчност на сърдечната клапа.

Фактори, които зависят от начина на живот на човек:

  •  пушене;
  •  прекомерна консумация на алкохол;
  •  затлъстяване;
  •  ниска физическа активност;
  •  постоянен стрес;

Лечение

Микроинсултът трябва да се лекува само в болница и възможно най-скоро. Ако вие или някой наблизо имате характерни симптоми, трябва спешно да се обадите на линейка.

Незабавното лечение е насочено към намаляване на риска от инсулт. И това може да се случи в следващите 24-48 часа. През това време лекарите внимателно наблюдават пациента и възстановяват нормалното кръвообращение, за да предотвратят по-нататъшно увреждане на мозъка. За тази цел се използват антиагреганти, които разреждат кръвта, и антикоагуланти, които предотвратяват съсирването на кръвта.

Ако каротидната артерия е блокирана, човек може да бъде изпратен за операция.

След острата фаза се предписва дълготрайно аспирин. В някои случаи вашият лекар може да предпише други антитромбоцитни лекарства. Ако пациентът например има висок холестерол или високо кръвно налягане, тогава ще са необходими допълнителни лекарства за лечение на тези състояния.

Мерките за предотвратяване на микроинсулта и за възстановяване от него са много сходни. Основното нещо, което трябва да направите, е да промените начина си на живот.

Упражнения

Всяка физическа активност, било то ходене или фитнес, ще помогне за намаляване на теглото и нивата на холестерола, стабилизиране на кръвното налягане - и това са основните рискови фактори за микроинсулта.

На повечето хора се препоръчва да имат поне 150 минути физическа активност седмично. Това са около 20 минути на ден. Основното е, че натоварването присъства в живота редовно.

Мерки

С течение на времето пушенето уврежда лигавицата на кръвоносните съдове. Това увеличава вероятността от образуване на кръвни съсиреци и рискът от миниинсулт става по-висок.

Намалете количеството мазни, солени и сладки храни! Прекомерният прием на сол, захар и мазни храни е свързан с повишен риск от инсулт. Солта може да повиши кръвното налягане. А захарта, сладките напитки и преработените мазни храни често водят до наднормено тегло и диабет.

Важно е да поддържате баланс: никой не казва да се откажете напълно от захарта. Но да е не повече от 30 грама на ден. Същото нещо е и със солта, просто трябва да следвате препоръчаните норми: до 5 грама. Това е приблизително една чаена лъжичка.

Прекомерното пиене повишава кръвното налягане. Важно е да се разбере, че не самият алкохол, а точно условията, до които води, могат да провокират микроинсулт.

На жените не се препоръчва да пият повече от една напитка на ден, а на мъжете не се препоръчва повече от две. Това може да бъде например 150 мл вино или 40 мл силен алкохол.

Добавете плодове и зеленчуци към вашата диета

Включването на зеленчуци и плодове в диетата намалява риска от много заболявания, включително сърдечносъдови. Те също помагат за поддържане на здравословно тегло и са пълни с витамини и минерали.

СЗО препоръчва да се консумират поне 400 грама зеленчуци и плодове на ден.

Затлъстяването е един от най-важните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. За да намалите риска от инсулт, трябва да следите теглото си.

Високото кръвно налягане, диабетът и високият холестерол увеличават риска от инсулт. Това също включва коронарна болест на сърцето, предсърдно мъждене и заболяване на сърдечната клапа. Ако вече е установено, че имате такива проблеми, трябва да следите състоянието си и да взимате предписаните ви лекарства редовно.