0

В предния брой на „Златно време/Телеграф” ви разказахме за първата сватба на последния шах на Иран Мохамед Реза Пахлави - видна личност на ХХ век, забъркан в безкрайни световни и политически интриги. Приказката продължава с втората сватба - на 12 февруари 1951 г.

Булката Сорая Бахтияри е в рокля на Кристиан Диор, богато украсена с диаманти, перли и пера от марабу. Шлейфът е 33 метра сребърна тъкан, а целият тоалет тежи 20 килограма, които едва носи. Тъй като е само 45 кг след болестта, от двете й страни я подкрепят братята на шаха Али, Голам и Абдул. Сред гостите има много известни лица като Ага Хан и съпругата му холивудската актриса Рита Хейуърт, от кралското семейство на Мароко.

В следващите седем години Мохамед и Сорая изживяват една красива любов. Те правят официални посещения в САЩ, СССР, Индия, Турция, Испания... Всички нейни желания се изпълняват начаса. Народът на Иран също я обиква. Но те нямат наследник. Сорая се подлага на лечение за фертилитет. Лекува се в Швейцария, САЩ, уж няма причина, но така и деца не се появяват. Натискът обаче от страна на кралското семейство и Меджлиса (Народното събрание), както и от съвета на аятоласите се засилва. Наследието трябва да е обезпечено. Пахлави не иска да се разделя със Сорая, но й предлага да вземе втора съпруга въпреки нежеланието си. Тя решително отхвърля това и през 1958 г. напуска Иран и отива при семейството си в Германия.

Развод

През март по радиото шах Пахлави обявява развода си и всички чуват как той се разплаква на глас. След това той дълго поддържа връзка със Сорая и й изплаща издръжка от 7000 долара месечно (огромна сума за времето си). Освен това тя запазва сватбените си подаръци - диадема, гривни, колие от изумруди и диаманти от трезора на короната. Единственото, което иска шахът, е да пази авторитета на титлата кралица на Иран (бивша). Но Сорая завършва актьорско майсторство и участва във филми на студио „Чинечита”. Живее в своя къща в Рим. Твърди се, че Пахлави купувал всички копия на филмите и ги унищожавал. През това време Сорая започва връзка с режисьора Франко Индовина, който обаче е женен и има две деца. Въпреки това те са заедно, пътуват в Бали, Индонезия, Карибите, Малайзия...

След 5-годишна връзка Индовина загива в самолетна катастрофа. До смъртта си през 2001 г. Сорая живее в Париж като светска дама, канена на много официални събития, но остава една самотна жена, която наричат Принцесата с тъжните очи. На 69 години получава масивен инсулт, а огромното й богатство, оценено на 75 милиона евро, е разпродадено на търг.

Номер три

През лятото на 1959 г. на прием в иранското посолство в Париж шахът се запознава със студентката по архитектура Фарах Диба (понастоящем на 83 години). Тя го впечатлява с красотата и интелигентността си, но той още тъгува по Сорая. По-късно те отново се срещат в Техеран. Тя е родена през 1938 г. и е с азербайджанско потекло. Семейството й е богато, но тя печели сърцето на шаха с познанията си за историята и културата на Иран. Той се влюбва и я желае, но тя се колебае дали да приеме тази отговорност. Един ден Мохамед я кани да я повози на собствения си самолет, който сам пилотира. Когато се издигат достатъчно, той й казва, че ако тя не приема брак, той ще разбие самолета. Двамата се женят през декември 1959 г. Шахът й поръчва тиара при бижутера Хари Уинстън. Ювелирният шедьовър е изработен от 2 кг злато и 325 разноцветни брилянта, а сватбената й рокля е за около 100 000 долара. Фара се превръща в една от най-популярните жени за своето време. Придружава съпруга си при всички официални посещения във всички краища по света и задава тон на модни трендове. Сравняват я с Жаклин Кенеди и кралица Елизабет.

През 1967 г. шах Реза Пахлави коронясва Фарах като шахбану - от фарси, императрица. Като мащаб това е историческо събитие, тъй като с такава титла е удостоявана жена само през VII век - това са императриците Барандохт и Азермедохт от династията на Сасанидите. Иранците и светът дълго помнят пищната церемония по коронясването. Шахът е седнал на златния трон на Паон. За Фарах е изработена корона по проект на Van Cleef and Arpels. Брилянтите по нея са 1500, добити в Иран, а в центъра има огромни изумруди. Изумрудено е и колието.

Фарах се опитва да европеизира Иран. Бори се за модерно образование и здравеопазване, против консерватизма на ислямските аятоласи. По неин проект е създаден най-богатият музей на артефакти в Азия. Анди Уорхол създава 12 нейни портрета и 4 на шаха. Най-вече Фарах сбъдва мечтата на Реза Пахлави да има син наследник (първата му съпруга - египетската принцеса Фавзия, му ражда една дъщеря - принцеса Шахназ Пахлави (род. 1940 г.). Фарах ражда на шаха две момчета и две момичета - Реза II, Алиреза, Фарахназ и Лейла.

Приказката свършва на 16 януари 1979 г., в разгара на ислямската революция на аятолах Хомейни, подпомагана от чужди сили и плод на имперски международни интереси. От страх за живота си и този на семейството шах ин шах Пахлави бяга от Иран. Семейството приема убежище в Египет при Ануар Садат. През 1980 г. шахът, който дълго време се бори с онкологично заболяване, умира, без да види повече Иран. Погребан е в джамията „Ел Рафаи” в Кайро, където на тъмна мраморна плоча е гравирано „Мохамед Реза, шах на Иран”.

Тодор Живков му подари два коня

През 70-те години семейство Пахлави идва на официално посещение в България по покана на Тодор Живков. Тогава шахът подарява на Живков хладно оръжие, инкрустирано с много скъпоценни камъни. А Тодор Живков му подарява два расови коня от конезавода в Шумен. Фарах пък подарява на Людмила Живкова 1000 броя шапки тип чалма с различни цветове и материи, които Принцесата на народа носеше след операцията на главата след автомобилната й катастрофа.

Наследници

Първата му дъщеря от принцеса Фавзия - Шахназ, завършва лицей в Швейцария. Омъжва се на 16 г. за Ардешир Захеди през 1957 г. Той е външен министър и 2 пъти посланик в САЩ. Имат дъщеря. Развеждат се през 1964 г. През същата година в Париж се омъжва за Хосров Джаханби, имат син и дъщеря, но става вдовица през 2016 г. Живее в Швейцария.

Престолонаследникът Реза завършва Южнокалифорнийския университет, живее в САЩ, Калифорния, има три деца. Али Реза завършва университет в Масачузетс. После изучавала филология и древна иранска култура в Харвард. На 44 г. се самоубива в дома си в Бостън. Има дъщеря Иряна от връзка с американка. Фарахназ завършва социални науки в Колумбийския университет. Живее в САЩ. Няма деца. Лейла се самоубива на 31 години със сънотворни в Лондон. Погребана е в Париж. Няма деца.