0

Т ова е често срещано явление: отваряте домашно сладко и виждате петно от плесен по повърхността му. Най-вероятно ще го оберете с лъжицата и ще продължите да си го ядете. Междувременно лекари предупреждават, че всеки продукт, съдържащ мухъл, може да бъде вреден за здравето. А понякога това води до необратими процеси в организма.

Разговорната дефиниция „мухъл“ се отнася до няколко хиляди вида микроскопични гъбички, всяка от които има индивидуални свойства. Някои от видовете му, например Penicillium notatum, се превърнаха в спасение за човечеството (от тях беше получен първият антибиотик пеницилин), докато други произвеждат токсини и могат да причинят заболявания.

Бялото покритие върху зеленчуците или зелените ивици по хляба могат да бъдат вредни за здравето. Мухълът засяга тялото невидимо, подобно на радиацията според експерти.

Отровите, които се отделят от плесента, която ни заобикаля в ежедневието, се наричат микотоксини. Попаднали в организма с храната, те водят до влошаване на репродуктивната функция и имунния статус, кръвоизливи и чернодробна некроза. Децата и възрастните хора са най-чувствителни към тези токсини, тъй като имат отслабена имунна система.

Пневмония

За най-отровната плесен се смята жълтата Aspergillus flavus. Тя произвежда мощна отрова, която причинява тежка пневмония и рак на черния дроб. Тази гъбичка засяга хранителните продукти (най-податливи на нея са черният дроб, рибата, млякото, оризът и фъстъците).

Дори ако само част от продукта видимо е засегната от мухъл, можете да сте сигурни, че целият е замърсен със спори. Най-често виждаме мухъл върху сладко, доматено пюре, кисело мляко, извара, заквасена сметана, домашна луканка. Много хора не придават никакво значение на този факт. Въпреки това дори появата на малко петно от мухъл е ужасен сигнал.

Термичната обработка не влияе на токсините, съдържащи се в храните. Ето защо е безполезно да се опитвате да обезвредите плесенясали конфитюри, хляб, зеленчуци, плодове или ядки в микровълнова фурна или фурна. Колкото и да ви е жал, по-добре е да се отървете от тях.

Въглен

Ако случайно изядете плесенясала храна, незабавно детоксикирайте тялото си. Просто казано, вземете активен въглен, какъвто вероятно има в аптечката ви, в размер на 1 таблетка на 10 кг тегло.

Има, разбира се, някои изключения. Например сините сирена могат да се ядат без страх (но не повече от 50 г на ден!). Има три вида плесен за сирене, използвана в храната: бяла (например върху кората на камамбер), червена или оранжева и синя.

Синята и червената плесен в сирената са същите като пеницилина, така че няма нужда да се притеснявате за това. Сирената с черна плесен са голяма рядкост. За всеки случай: тази плесен се почиства преди консумация! И още нещо: сирената с мухлясала кора не могат да се съхраняват дълго. Обърнете внимание на срока на годност, посочен на етикета.

Превантивни мерки

За да предпазите хляба от мухъл, вземете памучен тампон, капнете върху него 5-7 капки йод и го поставете в чисто стъклено шишенце или епруветка. Покрийте с чист памук и поставете в найлонов плик с хляб. Така хлябът няма да бъде засегнат от мухъл поне седмица.

Можете да защитите хладилника и кошчето за хляб от мухъл, като избършете повърхностите им с разтвор на сода за хляб (1 чаена лъжичка на чаша вода) и след това ги обработите с разтвор на оцет.

Автор: Цвета Дилова