0

Сигурно си представяте моята изненада, когато сутринта ме събуди странно гласче.

То каза:

- Моля... нарисувай ми овца!

- Какво?

- Нарисувай ми овца...

Скочих на крака, като че ме бе ударила мълния. Разтрих добре очите си. Огледах се внимателно. И видях едно необикновено момченце, което ме разглеждаше сериозно.

Из „Малкият принц”

Всички знаят как разказвачът се запознава с Малкия принц, след като го е помолил да му нарисува овца. В тон с времето днес Малкият принц ще поиска да му нарисувате жаба (На китарата - Васко Жабата). А вие може да отбиете номера, като му нарисувате жабата върху кафе. Малко упражнение и сте готови.

Опитните баристи знаят как става и не губят време, а действат директно. На вас ще ви коства доста усилия, но пък си струва - така може да зарадвате близките и гостите, а децата и внуците ще са влюбени как ви е хрумнала тази идея. Не издавайте, че сте я прихванали от „Златно време”/“Телеграф“. Ще настане конкуренция кой първи да прелисти следващия брой на приложението, за да намери още такива идеи.

И така, за да нарисуваме перфектната фигура в чашата с кафе, ни трябва първо еспресо. Най-добре да си го смелим непосредствено преди приготвянето, за да е свежо. Модантът трябва да е около 90, до 92 градуса.

На второ място ни трябва каничка мляко, която сме разпенили с приставката за пара на кафе машината.

Тайната на бариста е в млякото - то не трябва да е твърде течно, за да не се пльосне в чашата като петно. Не е добре и да го разпените твърде, защото това ще попречи на рисунката. А нея може да направите по два начина. Единият е да изсипвате на лека струйка млякото в средата на чашата. Започвате от ниско - на десетина сантиметра от повърхността и леко повдигате чашата на трийсетина сантиметра, а когато стигнете до пяната, която сте направили с приставката предварително, отново доближете каничката с мляко до чашата и леко оформяйте с нежни движения.

И все пак по-добре е да си имате под ръка инструмент - пръчка, с която да довършите рисунката. В началото ще се показва нещо, което не прилича на жаба. „Това е болна жаба”, както би казал Малкият принц. Но с малко упражнения ще можете да експериментирате с всичко, което си пожелаете. Приятно рисуване!