0

А ко горещините ви карат да плувате в собствен сос или ви изцеждат силите, спазвайте следните съвети:

1. Не пийте студена вода

Тя не утолява жаждата ви, а излита за пет минути заедно с потта, като взема сол със себе си. Пийте чай или неподсладен айрян. За сладките газирани напитки всичко е ясно: колкото повече пиете, толкова повече искате.

2. Бавно и достолепно

Ако се налага да излезете навън в най-големия пек, дръжте се с достойнство: вървете бавно и достолепно, движете се по сенчестата страна на улицата, не правете резки движения, не притичвайте. Ако отидете някъде в жегата, след всеки поход, след всяка разходка измийте краката и глезените си с хладка вода. Там има много биологично активни точки, освен това е приятно и полезно.

3. Студен чай

Сварете литър слаб зелен чай (всеки ще свърши работа). Когато изстине, добавете малко мед, лимон и мента. Изпийте това с лед. Не само вкусно, но и здравословно.

4. Японски шал

В японските филми често можете да видите хора, носещи бели шалове около вратовете си. Вземете бяла, чиста кърпа, натопете я в студена вода и я завържете около врата си. Когато кърпичката изсъхне, я намокрете отново. Ефектът на облекчение настъпва само след няколко минути.

5. Обедна дрямка

Опитайте се да дремнете през деня, защото през нощта може да е толкова жежко, че да се окажете във „водно легло“. И, разбира се, никакъв алкохол на слънце – от него ще се потите като известен естраден изпълнител на сцената.

* Автор: Цвета Дилова