0

П ри споменаването на Чингачгук в главата веднага изниква образът на мускулестия сърбин Гойко Митич - бойна томахавка, стегнат лък, ярка окраска и орлови пера около главата.

Той изпълни с кръв образа на водача на свободолюбив народ, който не се поддаде на потисниците и се бори с тях до последната капка кръв. И накара целия свят да се влюби в коренното население на Америка.

През 70-те всеки филм с Гойко Митич се гледа от милиони зрители. Но всичко с времето си. Индийската тематика днес не е толкова популярна. И затова много хора не знаят кой сега представлява ирокезите и хуроните. Има такъв актьор. Името му е Зан Токия-ку Маккларнън. Наричат го още Новия Гойко Митич.

Маккларнън, който в понеделник навършва 56 години, е роден в Денвър, Колорадо. Майка му е от племето хункпапа лакота, баща му е ирландец. Той е израснал близо до Браунинг, Монтана, където баща му е работил в Националния парк Глетчер за Националната паркова служба. Зан е кръстен на прачичо си Франк (Франсис Б. Зан), който е бил художник и старейшина в индианския резерват „Стендинг Рок“. Второто име на Маккларнън, Токия-ку, в свободен превод означава „първи дошъл“. Той често посещава индианския резерват, в който майка му е отраснала, прекарва много време с баба си и дядо си през уикендите и ваканциите. Зан има брат близнак и споделя, че детството му е било трудно и в лишения.

Маккларнън завършва централната гимназия в Омаха през 1986 г. Именно там се влюбва в театъра покрай учителката си Пеги Стомс.

Кариерата му стартира в местна продукция на рок операта „Исус Христос Суперзвезда“ в Айова. През 1990 г. се премества в Лос Анджелис. А оттам нататък стартира индианската му кинокариера.

Израснал в проблемно семейство и пристрастен към алкохола от ранна възраст, Маккларнън успява да преодолее лошия си навик, оставайки според него трезвеник от 2000 г.