0

П роучване, подкрепено от Националните здравни институти, показа, че Омега-3 мастните киселини в рибата и рибеното масло, каквито има в рибата тон, сьомгата и сардините, изглеждат обещаващи за здравето на белите дробове, съобщи ЮПИ.

Проучването представлява най-обещаващото доказателство, намерено досега, което свързва тези мастни киселини с доброто белодробно здраве.

„Знаем много за ролята на храненето при рак и сърдечно-съдови заболявания, но ролята на храненето при хронични белодробни заболявания е донякъде недостатъчно проучена“, каза авторът на проучването д-р. Патриша А. Касано. „Това проучване допълва нарастващите доказателства, че омега-3 мастните киселини, които са част от здравословната диета, може да са важни и за здравето на белите дробове.“

Д-р. Джеймс П. Кайли, директор на отдела за белодробни заболявания на Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта, се съгласи с Касано.

„Това мащабно проучване на населението предполага, че хранителните вещества с противовъзпалителни свойства могат да помогнат за поддържането на здравето на белите дробове“, обясни Кайли.

Според предишни изследвания Омега-3 мастните киселини имат и противовъзпалителни свойства, а това най-ново проучване показа, че по-високите нива на омега-3 са свързани с по-добра белодробна функция, припомни БТА.

Диетичните насоки на Министерството на земеделието на САЩ препоръчват на хората да ядат поне две порции риба на седмица, въпреки че повечето американци не го правят.

Омега-3 мастни киселини също има в ядките и семената.