1

Р азбира се, до известна степен възрастта е условност. Всеки от нас има приятел, който на 80 или дори 90 години поддържа такова ниво на енергия, на което младите ще завиждат.

Има го и обратното - всички сме срещали четиридесет или дори тридесетгодишни хора, които буквално са се превърнали в старци – зиморничави, капризни, флегматични. Въпреки това има ясни признаци, че в даден момент тялото ни е започнало да старее и се нуждае от много повече внимание и грижи.

1. Ръцете отслабват

Силата на ръкостискането и дори способността да отворите консерва пастет може да бъде знак за биологична възраст. Проучване, публикувано в The Lancet, установи, че при хората с по-слабо ръкостискане има 16% по-висок риск от смърт поради различни причини, отколкото при техни връстници. Всичко е въпрос на мускулна маса: с възрастта ние активно я губим и ако не се противопоставяме на този процес, стареенето може да започне по-рано и да продължи по-активно.

2. Покачвате тегло и обем в областта на талията

Всички напълняваме с възрастта, но ако е концентрирано „по мъжки тип“ - тоест излишните мазнини се натрупват главно в областта на талията, това е лошо. Проучване от 2019 г. потвърди, че жените, чиито допълнителни килограми се разпределят върху корема, са два пъти по-склонни да имат опасно сърдечно заболяване, отколкото жените, които „складират“ мазнини в бедрата.

3. Забавяте крачката

Колко бързо ходим е пряко свързано не само с физическото, но и с психическото остаряване - поне до този извод са стигнали авторите на новозеландско изследване, в което са участвали почти 900 доброволци. Резултатите показват, че участниците в проучването, чиято походка е под средната, имат по-лоши показатели за физическо здраве, възрастта им по-често се оценява от наблюдателите като по-възрастни, а обемът на хипокампуса (частта от мозъка, отговорна за паметта и когнитивните способности) също е по-нисък от по-бързите участници в експеримента.

В същото време проучване от 2018 г., публикувано в British Journal of Medicine, показа, че ежедневните едночасови разходки със скорост около 6 км/ч намаляват риска от смърт от всякакви причини с 20% (и дори повече при пациенти над 60 години ).

4. По-вероятно е да имате фрактури

Чупливите кости са друг белег за наближаваща старост. След 40 години започваме активно да губим калций - и всяка година този процес се ускорява. Освен това с времето нашите клетки са все по-малко способни да съхраняват витамин D, който също е необходим за здравината на костите - и в резултат на това е по-вероятно да претърпим наранявания и фрактури.

5. Пропорциите на лицето се променят

Друго вещество, което става все по-малко в тялото ни с всяка изминала година, е колагенът, който създава един вид предпазна мрежа за нашите кожни клетки. Колкото по-малко става, толкова повече се разрушават кожните тъкани, променя се моделът на лицето (предимно линията на бузите). Освен това линията на челюстта се променя с възрастта (поради изтриването на хрущяла и загубата или смяната на зъбите), което също се отразява на пропорциите на лицето.