0

М ного хора са чували, че магнезият помага да спиш като къпан, ако имаш проблеми със съня. Разбира се, това не помага на всички, но нека да разберем в кои случаи не се препоръчва да се взима магнезий и кога няма да навреди, ако не помага да се озовете час по-скоро в царството на Морфей.

Магнезият е минерал, който участва в производството на енергия, функцията на нервната система, регулирането на кръвното налягане и контрола на кръвната захар.

Човешкото тяло съдържа приблизително 25 mg магнезий, около 50-60% от който е в костите. По-голямата част от останалата част е в меките тъкани. Кръвта представлява много малко - по-малко от 1%.

Дневният прием на минерала зависи от пола и възрастта. Например мъж на възраст 19-30 години се препоръчва да приема 400 mg на ден, а жена - 310 mg. В същото време експертите от портала Examine смятат, че повече от половината възрастни не получават необходимата доза от магнезий, тъй като в менюто им има малко храни, богати на минерала.

Дефицит

Липсата му се свързва с повишен риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром и остеопороза. Но като правило хората купуват магнезий за сън, а също и за да се отърват от безпокойство и стрес. Наистина ли магнезиевите добавки помагат за подобряване на съня?

Смята се, че магнезият действа като антагонист на N-метил-D-аспартат и гама-аминомаслена киселина, което помага за регулиране на цикъла сън-събуждане и по този начин насърчава здравословна нощна почивка. И някои доказателства сочат, че липсата на минерала може да бъде свързана с нарушения на съня.

Скорошно проучване при по-възрастни хора с безсъние установи, че приемането на магнезий намалява времето, необходимо за заспиване със 17 минути в сравнение с плацебо. Но в същото време добавката не повлиява на качеството на нощната почивка.

В друго проучване субектите са хора със синдром на неспокойните крака. На тях приемът на магнезий е помогнал за намаляване на симптомите на състоянието и броя на нощните събуждания. Благодарение на това участниците започнали да спят по-добре.

По този начин минералът може да бъде ефективен, но главно за хора с двигателни нарушения. Но за да разберем дали магнезият ще помогне на съня на тези, които страдат поради други причини, трябват още изследвания.

Кой наистина се нуждае от магнезиеви добавки?

Добавянето на магнезий се счита за ефективно за хора, които са изложени на риск от дефицит на минерала. Това може да се случи поради няколко условия:

- стомашно-чревни заболявания

- захарен диабет тип 2

- алкохолна зависимост

- напреднала възраст

Приемът на магнезий може да бъде полезен и за тези, които страдат от хипертония. Най-вероятно минералът понижава кръвното налягане.

Кой не трябва да приема магнезиеви добавки?

Трябва да откажете да го приемате, ако вече сте имали алергия към лекарства, съдържащи минерала. Добавките също могат да бъдат вредни, ако човек има бъбречно заболяване. Лекарствата могат да доведат до излишък на магнезий в кръвта, а това ще доведе до нежелани странични ефекти.

Предписание

Защо не трябва да си предписвате магнезиеви добавки сами?

Въпреки че магнезиевите добавки могат да бъдат закупени без рецепта, не трябва да ги приемате без лекарско предписание. Причините за това са няколко.

Магнезият може да причини алергии и странични ефекти.

Човек, който започне да приема добавката, може да изпита симптоми на алергия: копривна треска, сърбеж, подуване на лицето и гърлото. В този случай е желателно да потърсите медицинска помощ.

Трябва да спрете приема на добавката, ако възникнат нежелани реакции:

- гадене

- повръщане

- ускорен или бавен сърдечен ритъм

- световъртеж

- припадък

- изтръпване или зачервяване под кожата

Магнезият може също да причини диария, разстроен стомах или подуване на корема.

Не е известно как магнезият засяга бременните жени и кърмачетата. Жените, които планират да забременеят или вече се готвят да станат майки, не трябва да приемат добавката без консултация с лекар. Факт е, че все още няма данни, които да показват как магнезият ще повлияе на развитието на детето.

Също така не е ясно дали минералът от добавките преминава в кърмата и дали това е вредно за бебето.

Взаимодействие

Изкуствената версия на магнезия може да попречи на действието на някои лекарства. Само лекар може да разбере дали добавката може да се приема заедно с лекарството. Затова трябва да уведомите лекаря си, ако приемате антибиотици или някои от следните лекарства за остеопороза:

- пенициламин

- тетрациклин

- доксициклин

- миноциклин

- ципрофлоксацин

- левофлоксацин

- ломефлоксацин

- моксифлоксацин

- норфлоксацин

- офлоксацин

- алендронат

- ибандронат

- ризедронат

- тилудронат

Автор: Цвета Дилова