0

Л ечението с пиявици, наричано хирудотерапия, е популярно още от древността.

Учени са намерили рисунки на кръвосмучещи върху пирамидите на фараоните в Египет. Говори се също, че Клеопатра ги е използвала, като терапия за подмладяване. С течение на времето обаче са откривани все повече ефекти на тяхната слюнка, които успешно влияят при различни симптоми, заболявания и диагнози. Пиявици могат да се поставят по цялото тяло дори и в интимната зона. Броят на животинките поставени върху кожата ни, както и броят на сеансите, които се налага да проведем, зависи изцяло от оплакванията, но също така определя и крайната цена. В повечето клиники у нас, в които се прилага хирудотерапия едно посещение излиза между 40 и 140 лв.

Безопасно

Този вид лечение е абсолютно безопасно, ако се прилага в лечебно заведение. Причината е, че клиниките използват само медицински пиявици, които са отглеждани в стерилни ферми в чужбина и се продават със сертификат. След като животинката се използва за терапия пък, тя се унищожава веднага пред очите на пациента, за да се избегне пренасянето на зараза чрез кръвта. Продължителността на един сеанс е от няколко минути до няколко часа. Това зависи основно от мястото на което е поставена пиявицата. Слузестото създание може да изсмуче 5-6 пъти повече кръв, спрямо собственото си тегло, което е средно между 1 и 6 грама.

Оплаквания

Хирудотерапията помага успешно при главоболие, но се прилага и при десетки други оплаквания. С пиявици се лекуват пациенти със сърдечносъдови заболявания, като инфаркт и инсулт. Освен това терапията е ефективна при разширени вени, хемороиди, тромбози, очни заболявания като глаукома. Използва се за нормализиране на кръвната захар и кръвното налягане, както и за заличаване на пресни белези от операции. Според някои от експертите по хирудотерапия могат да помогнат и при безплодие когато причината са сраствания. Пиявиците имат невероятен лечебен ефект при артрози и дискови хернии. Действат добре също ри заболявания на гръбначния стълб.

Трите тайни на изцерението

Изцерителният ефект на хирудотерапията се състои в три тайни на механизмите, с които пиявиците лекуват. Те са рефлектолен, механичен и биологичен. Рефлекторният механизъм е сходен с този при акупунктурата, тъй като е насочен към стимулиране на биологично активни точки в тялото. Механичното действие се изразява в облекчаване на местния кръвоток с помощта на пиявиците и действа пречистващо за организма. Биологичното действие пък се обезпечава благодарение на наличието на цяла гама биологично активни вещества в слюнката на пиявиците.

Автор: Ивона Владимирова