0

С едмична ваканция в испански или италиански курорти на достъпни цени с богата програма се предлагат за хора на възраст 55+ от редица туроператори. След две години затишие, породено от пандемията и с цел защита на уязвимата част от населението, ваканциите за хора в златна възраст вече се предлагат с пълна сила. Редица туроператори предлагат много бонуси, за да привлекат повече туристи в тази възраст, за да възстановят пътуванията по тази програма. Освен в чужбина има много оферти и за пътувания в страната с организирани турове на интересни места.
Обикновено цените по тези програми са по-ниски от останалите или ако не са включени допълнителни екскурзии и партита, специално предназначени за хората в тази възраст. Също така при повечето оферти за такива почивки е изрично изписано, че са предназначени специално за хора на възраст 55+.

Бонуси

Една от офертите в интернет предлага седмична страстна ваканция в североизточната част на Испания, в региона Коста Брава на цена от 1200 до 1300 лева на човек. В сумата са включени 7 нощувки в хотел на база закуска и вечеря, 4 екскурзии, директен полет до Барселона. Настаняване в топхотел с отлична оценка, разположен в сърцето на курорта и на 300 м от плажа, с открит и закрит басейн и фитнес.


Като бонус е включен пакет максимална сигурност на пътуването, като то включва връщане на платените суми при анулирана програма от туроператора или наложена карантина при преминаване на границите в срок до 14 дни, РCR тестове само за 50 лв. или антигенен тест за 25 лв. в лаборатория за самолетните и автобусните програми, когато има наложено задължително изискване за отрицателен тест за осъществяване на пътуването. Също така има медицинска застраховка с покритие 10 000 евро, включително и за риск от заразяване с COVID-19. Туроператори предлагат и бонус без аналог – при установяване на COVID-19 по време на пътуване – разходите за лечение, карантинен престой и връщане в България се покриват от застраховката. Възстановява се и сумата при отмяна на пътуването, което по принцип се плаща допълнително по желание на клиентите, и е процент от стойността на пакета. Например, ако общият размер на пакета е 1500 лева, то застраховката е около 60 лева.

Места

Мястото, за което се отнася офертата, пък се слави като един от най-любимите градове на Салвадор Дали, пишат от туристическия сайт Насам-натам. В непосредствена близост до Барселона на 20 км по протежение на морския бряг, съставен от множество типични средиземноморски градчета и селца, се простира романтичен испански курорт. Наречен е Коста Брава от испанските моряци, което в буквален превод означава “див, скалист бряг” и е туристическа дестинация от 50-те години на 20-и век.
Първият курорт и столица на Коста дел Маресме е Калея, известен с най-дългата шопинг улица в Испания. Той е на 30 км от Барселона и впечатлява с разнообразен нощен живот, търговски бутици и красива плажна ивица. Нови пищни хотели и добре оформена пешеходна зона примамват в Санта Сузана. А Лорет де Мар е като Лас Вегас на Коста Брава. Казината и скъпите ресторанти са мястото, където можете да опитате шанса си и да се поглезите с вкусни ястия.

Природа

От най-северните грабващи окото курорти е Тосса де Мар. Природата там ще ви накара да замълчите в умиление. Най-хубавото е, че всички изброени места са с много добра транспортна инфраструктура и ви осигуряват сигурен и бърз достъп до красива Барселона, където българският ген вече е на почит благодарение на футболния ас Христо Стоичков!
До френската граница се намира градчето Кадакес, което е било притегателен център за творците Пабло Пикасо и Салвадор Дали. Театърът музей на Дали е позициониран в друго китно местенце - град Фигерес, който е четвъртата посещаема забележителност в Испания след музея „Прадо“ в Мадрид, музея на Пикасо и футболния стадион „Камп Ноу“ в Барселона.
Интересен факт е, че през 98 г. крайбрежните градове в Коста Брава подписват хартата Карта де Тоса, с която се задължават да защитават природата. В резултат Ислас Медес е първият природен морски резерват в Испания, който е убежище на стотици животински и растителни видове. Най-старият град е Бланес и съхранява средновековни паметници и романтична гледка на старото пристанище. Недалече на север е една от най-красивите ботанически градини с над 3000 вида екзотични растения.
Плажовете в Коста Брава са изключително чисти и поддържани. Жегата е поносима, а въздухът е кристален, благодарение на добре развитата флора в района. Храната е разнообразна в целия спектър на средиземноморската кухня, а хотелите гостоприемни и приветливи.

Италия

Сицилия, най-горещият остров в Италия, е също в програмите за пътувания за хора на възраст над 55 години. Цените на пакетите започват от 1100 лева на човек и включват 7 нощувки в хотел с един от най-хубавите плажове на острова - изхранване на база ол инклузив и полет от София. Този път офертите предлагат и възможност за взимане на трети човек или дете. Предлагат се и допълнителни екскурзии по време на престоя, но се заплащат отделно. Иначе като цяло цената включва както бонусите за Испания, медицинска застраховка, която покрива и COVID-19, както и възстановяване на парите при отмяна на пътуването.
Сицилия e достъпна дестинация за нас, българите, покрай евтините полети и места за настаняване, но не само, пише в туристическия пътеводител пътешествия.нет. Всъщност това е едно от най-туристическите места в Италия, а и в Европа въобще.

История

Забележителното културно разнообразие на Сицилия е резултатът от двайсет и пет века бурна история и няма друг град в Европа, в който да личат следите на толкова цивилизации и да са преминали толкова вълни завоеватели както Палермо. Най-вълнуващият прозорец към това уникално наследство е катедралата „Санта Мария ла Нуова“ от ХІІ в. в близкото Монреале, пишат в сайта Насам-натам.
Изградена от златист сицилиански камък от крал Вилхелм ІІ върху планинско възвишение, гледащо към неговата разпръсната столица, катедралата съчетава марокански и нормански стил и е прочута заради безподобните многоцветни мозайки, които прославят всеки сантиметър от пространството на стените.
Повечето от историите от Стария и Новия Завет, които вероятно сте чували, са изобразени тук, драматично онагледени с множество човешки и животински фигури. Един огромен, величествен Христос Пантократор гледа замислен в централната абсида.
От изпълнената с благовонен дим вътрешност и нейните 6000 м2 излезте на ослепителното слънце край също толкова прочутите галерии с колони на съседния бенедиктински манастир. Никоя от 216-те стройни колони не прилича на друга, а тишината е нарушавана само от пръските на един фонтан, напомнящ за древна Арабия.

Пазар

Запазете близкоизточната илюзия с екскурзия до Ла Вукирия, най-големия пазар в Сицилия. Неговите препълнени с хора улички, напомнящи за арабските пазари, са още едно напомняне, че от Сицилия само „един скок и си извън Европа“, както пише Д.Х. Лорънс.
Ла Вукирия е не само за пазаруване – това е ярък, жив спектакъл, пълен с викове, крясъци, убеждаване от търговци и песни за техните стоки, съперничещи си по гръмогласност и сквернословие – ако местният говорим език не е разбираем (няма друг като него на света), чужденците ще уловят сравненията на сочните нарове с части от женската анатомия.
Може да похапнете, докато се разхождате (ако обичате сандвичи, пълни с шкембе, козя карантия и тънко нарязан на ивици далак), или просто да се поддадете на упоителните аромати от солен октопод до аншоа и пресен джоджен, босилек, шафран, каперси и риган.

Автор: Анна Иванова