0

В секи е чувал за символиката на диамантите, които туптят със сърцето на този, който ги носи. Но в този случай интригата се върти около друго.

Нещо опасно се случва в Сен Дьони, малко селище във Франция. В рамките на няколко седмици в иначе заспалото градче се случват нападения над виетнамски търговци, палеж на азиатски ресторант, контрабанда на евтини китайски трюфели наблизо, дискредитираща търговията с прочутата гъба в региона. Всички тези беди се стоварват върху раменете на любимия на местните началник на полицията Бруно Куреж.

Когато един от приятелите му, с когото си правят компания по време на лов, е убит, разследването му го отвежда в мрачния свят на организираната престъпност и междуособиците между китайци и виетнамци на френска територия. Разкриването на убийството включва изравяне на стари тайни на разузнаването от времето на френското присъствие в Индокитай и Алжир, изобличаването на канал за нелегална имиграция и насилие над деца. Както и тъмната тайна на натрупването на едно прокълнато богатство.

Този интригуващ трилър става още по-хубав заради кулинарната наслада в него и пикантната мистерия, която да задвижи сюжета, според Къркъс.

Книгата, която ще ви завладее, е „Черен диамант“ на Мартин Уокър (издателство „Бард“).

Роден през 1947 г., Уокър е автор на популярната детективска поредица за Бруно. Той прекарва дълги години в The Guardian, работейки на различни позиции, включително шеф на бюро в Москва и Съединените щати, европейски редактор и др. През 1999 г. подава оставка след 28 години във вестника. Уокър се присъединява към United Press International (UPI) през 2000 г. Сега той е почетен главен редактор на UPI. Също така заема редица други позиции, включително старши учен в Международния научен център „Удроу Уилсън“ във Вашингтон, окръг Колумбия; старши сътрудник на Института за световна политика в The New School в Ню Йорк; член на борда на директорите на Global Panel Foundation (Берлин, Копенхаген, Прага, Сидни и Торонто). Той също така е сътрудник на секцията Opinion на Los Angeles Times и на списание Europe. Уокър е и редовен коментатор в CNN, Inside Washington и NPR.