0

В ремето застудява и неизменно ни завземат мисли за предстоящата зима. А за хората на 50+ тя е свързана с портокалите, за които се редяхме на дълги опашки по Нова година. Някои спомени са толкова носталгични, че моментално ни се прияждат цитруси. Полезни ли са те и има ли случаи, в които не се препоръчват?

Понякога са достатъчни 2-3 резенчета портокал, за да повдигнат настроението ви вечер и да почувствате прилив на енергия. Но какво ще стане, ако сте на диета? Ще бъдат ли полезни или вредни портокаловите цитрусови плодове, консумирани през нощта? Ето какво смятат експертите.

Предимства

Трудно е да се намерят недостатъци в портокала, както и в другите плодове. В редки случаи, когато човек се бори с хронични заболявания, е необходимо да се ограничи количеството цитрусови плодове. Въпреки това учените твърдят, че портокалите са изключително полезни, защото съдържат 67% витамин С, 8% калий и 7% мед.

Сладко-киселият вкус на плода не трябва да заблуждава: дори зрелият портокал съдържа не повече от 16% от общата захар. В същото време плодът се състои от 11% ценни диетични фибри, 2% протеини и 3% въглехидрати.

От хранителна гледна точка е нежелателно да се яде храна 2-3 часа преди лягане поради следните причини:

- храната няма време да се смила и остава в стомаха или дванадесетопръстника до сутринта

- захарта не се обработва правилно и се отлага под формата на целулит или мазнини

С други думи: храната, консумирана преди лягане, забавя процеса на отслабване, така че тези, които са на диета, по-скоро трябва да се въздържат. В тази ситуация портокалът може да бъде удобна и здравословна закуска: той се усвоява напълно за 20-30 минути, 100 грама пулп съдържа само 40 калории, а цитрусът доставя на тялото аскорбинова киселина и калий. В същото време киселият вкус на портокала не може да потуши, а по-скоро ще възбуди апетита ви. Ето защо трябва да вземете предвид характеристиките на собственото си тяло, преди да ядете цитрусови плодове вечер.

Изключения

Тъй като портокалът повишава киселинността, когато влезе в стомашно-чревния тракт, лекарите не препоръчват да го ядете, ако имате:

- гастрит с повишена секреция на солна киселина

- язви

- синдром на раздразнените черва

- рефлуксна болест

Ако човек страда от едно от изброените заболявания, но е ял цитрусови плодове преди лягане, киселите плодове ще предизвикат дискомфорт в епигастричния регион, киселини и в някои случаи - спазми.

Яденето на портокал през нощта ще бъде полезно и приятно само ако стомахът ви е здрав. 1-2 резена цитрус изобщо няма да навредят на фигурата ви, но ще повишат общия тонус на организма. Смята се, че портокалът има само 40 калории на 100 грама, но е с високо съдържание на въглехидрати и захар, което може да навреди на фигурата ви, особено ако искате да отслабнете.

Автор: Цвета Дилова