0

П рез зимата много хора, за да ускорят времето за изсъхване на нещата, обичат да редят току-що изпраните дрехи директно върху радиатора. Лекарите обаче предупреждават, че това може да има опасни последствия и да доведе до мухъл - гъбичка, която вирее във влажни и топли условия.

Експерти от Националния център по аспергилоза в Манчестър съобщиха, че сушенето на дрехи върху радиатори повишава нивата на влажност в дома с 30%, създавайки идеални условия за растеж на спори на плесени, особено Aspergillus fumigatus, което може да доведе до потенциално фатални белодробни инфекции.

Навици

Професор Дейвид Денинг, вече пенсиониран професор по инфекциозни болести, глобално здраве и медицинска микология в Университета на Манчестър, коментира: „Изчислено е, че до 87% от хората сушат прането на закрито през зимата. Един товар мокри дрехи съдържа почти два литра вода, която влиза в стаята. Повечето от нас или са имунизирани срещу мухъла, който расте в такива влажни условия, или имат достатъчно здрави системи, за да се борят с инфекцията. Въпреки това той може да причини кашлица и задух при хора с астма и при хора със слаба или увредена имунна система като пациенти с рак, подложени на химиотерапия. Моят съвет: Когато се съмнявате, сушете мокрите дрехи и чаршафи навън, в сушилня или в добре проветриво помещение, далеч от спални и всекидневни. По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

Аспергилозата е гъбично заболяване, което засяга дихателната система и може да се разпространи в цялото тяло. Има много различни видове аспергилоза, но повечето засягат белите дробове и причиняват затруднено дишане. Това състояние обикновено се лекува с лекарства, но ако имате вече диагностицирано състояние като астма или кистозна фиброза, то може да бъде животозастрашаващо.

Ръководителят на дизайна на компанията за кърпи и спално бельо Christy, Луси Акройд, също призовава хората да избягват използването на радиатори и вместо това да се възползват максимално от пространството, което имат в дома си. Например, ако имате стълби, използвайте парапета за сушене на дрехи. Или можете да използвате врати и корнизи за пердета за по-малки предмети като калъфки за възглавници.

Влажност

Струва си да се отбележи, че недостатъчно влажният въздух в къщата също е източник на проблеми с дишането. Идеалният индикатор е ниво на влажност от около 50-60%. Ако е по-ниска, тогава можете да получите респираторно заболяване, да не говорим за постоянен дискомфорт от изсушаване на лигавиците и кожата. И ако влажността е по-висока, тогава в допълнение към гъбичките и мухъла можете да влошите артрита и остеохондрозата, както и съдови и сърдечни заболявания.

Ако нямате влагомер, има начин да разберете дали нивото на влажност в дома ви е нормално, като използвате чаша вода. За да направите това, трябва да я поставите в хладилника за един ден, след което да я извадите и да видите какво ще се случи с нея след десет минути. Ако въздухът е прекалено сух, замъгленото стъкло ще изсъхне бързо, а ако въздухът е твърде влажен, капките ще се стичат надолу. Оптималното ниво просто ще остави капчиците на място.

Автор: Цвета Дилова