0

Д ве сестри демонстрират таланта си, като показват красотата на сезоните и ги завихрят в очарователна феерия.

Поетесата Хади Няй реди римите, а Лиса Айсату ги оцветява в багри. Това се случва в книжката за лека нощ „Сезоните спят, поспи и ти” (издателство „Сиела”).

Фееричен синхрон. Пролет, Лято, Есен и Зима се редуват нежно да полагат грижи за природата, животните и цветята, които ни заобикалят. А докато всяка една от тях създава своята магия, другите три си почиват в блажен сън.

Сред звънтящите редове на тези деликатни и мелодични стихове за лека нощ пролетта има коси от цветя, лятото разплисква смеха си от слънчева люлка, есента носи шлифер от листа, а зимата сънува топлината на коледната вечер.

От вълнението на първия сняг, през разцъфването на пролетните цветя, до магията на летните топли ветрове – „Сезоните спят, поспи си и ти“ е смайваща приказка в рими, която потапя децата в кипящия от живот и магия свят на природата.

Обагрено с великолепните картини на Лиса Айсату, това деликатно издание е истинско произведение на изкуството, което ще намери място в сърцата както на най-малките читатели, така и на всеки, влюбен в книгите. А със звънкия си аранжимент поетесата Мария Донева превръща тази книжка в истинско споделено преживяване за децата и топлия глас на мама или баба, който ги приспива с приказка.

Лиса Айсату (1981) е многократно награждавана авторка, илюстраторка и художничка. Уникалният й стил на рисуване я превръща в един от най-обичаните и успешни илюстратори в Норвегия. Книгите й са преведени на над 30 езика, а бестселърът й „Цветовете на живота“ е носител на наградата Norwegian Bookseller’s Prize за 2019 г. През 2015 година е обявена за един от десетте най-добри норвежки писатели под 35 г. от норвежкия вестник Morgenbladet. В момента управлява собствена галерия на островите Хвалер на югоизточното крайбрежие на Норвегия, където и живее.

Хади Няй е художничка, певица, писателка, композиторка и обичана телевизионна водеща в Норвегия.