0

З а много хора нейният живот е приказка. Приказката на Пепеляшка. Но Даяна Спенсър е много далече от сладникавите представи, с които малките момичета се залъгват, че любовта на принца е вечна и си струва неудобството да разтъпчат за една нощ стъклената пантофка.

Нещата при нашата Пепеляшка стоят по-различно. Първо, защото тя самата принадлежи към благородническо семейство, а не е взета от улицата. Второ, защото обувката започва да й стиска след традиционното: „Те яли, пили и се веселили”. До такава степен, че рискува да я направи на парчета. Но в случая счупеното не носи късмет. Не и на нея!

И двамата й родители са представители на древни британски родове. Бащата на принцесата, Джон Спенсър, виконт Алторп, произхожда от семейство Спенсър-Чърчил. Предците на Спенсър получават титлата граф през 17-и век, по време на управлението на Чарлз I. Франсис Рут Рош, майката на Даяна, се отличава с древния си и благороден произход. Лейди Фърмой, бабата на Даяна, е била придворна дама и близка приятелка на кралицата майка. На сватбата на бъдещите родители на Даяна в Уестминстърското абатство присъства цялото кралско семейство, включително Елизабет II. По-късно кралицата дори става кръстница на по-малкия брат на Даяна, Чарлз Спенсър.

Дефицит

Бъдещата принцеса на Уелс е родена на 1 юли 1961 г. в семейното имение на баща си, замъка Сандригам, и в детството си не познаваше нужда от нищо: тя е заобиколена от множество гувернантки, прислужници и други слуги. Както си трябва в една богата къща. Да, Даяна наистина има всичко, от което се нуждае едно малко момиченце, освен може би най-важното - липсва й любовта. Тази липса на нежност и нужда ще преследва Кралицата на сърцата през целия й живот. Родителите на Лейди Ди се развеждат, когато момичето е само на осем години. Бъдещата съпруга на принц Чарлз, както и двете й сестри и брат й, остават с баща си. Майката на Даяна, Франсис, се премества в Лондон, омъжва се повторно и почти не се интересува от съдбата на децата си. Въпреки отсъствието на майка си Даяна получава отлично образование. Преди да влезе в колежа, госпожица Спенсър е под постоянния надзор на гувернантката и учителката на непълно работно време Гертруд Алън, която е била ангажирана и с образованието на Франсис Рут. През 1975 г., след смъртта на дядо й, бащата на Даяна става 8-ият граф Спенсър и тя получава титлата „дама“, запазена за дъщерите на висши връстници. През този период семейството се премества в старинния наследствен замък Althorp House в Нортхемптъншир. По-късно Даяна продължава обучението си в частното училище Sealfield, след това в Riddlesworth Hall.

Следващият етап е елитното училище за момичета в Уест Хил, в Кент. Даяна е безразлична към образованието, но учи усърдно и освен това лесно печели благоразположението на учители и връстници благодарение на своя чар и изключително миролюбив характер. Между другото в затворения интернат, където бъдещите дами получават образование, графикът включва не само основни предмети. Даяна перфектно разбира от кулинарно изкуство (макар по-късно готвачът й да определя присъствието й в кухнята като стихия – виж стр. 23) и знае всички необходими тънкости на домакинството. Тя просто е обречена на успешен брак и щастлив живот. Впрочем тя така и не завършва това училище, както и следващото, в Швейцария, където баща й я изпраща.

Сгледа

Началото на историята на Даяна и Чарлз е поставено през 1977 г., когато най-големият син на кралицата идва в имението на Ърл Спенсър, за да ловува. Там той е представен на 16-годишната Даяна, но изобщо не обръща внимание на момичето. Следващият път, когато се срещат, е чак през 1980 г. След дипломирането си Даяна се премества в Лондон, в апартамент, който нейният баща й предоставя. Тогава момичето си намира работа в детска градина. Въпреки благородния произход и повече от богатото семейство Даяна никога не е избягвала упоритата работа и живот. Притежателка на безупречна репутация, красота, наследствен аристократ - точно такава съпруга е необходима на принц Чарлз, или по-скоро на майка му.

По време на втората и съдбовна среща Чарлз е на 32 години, има впечатляващ брой романи в арсенала си и най-важното и най-неприятно за кралското семейство, кралският потомък има любовница – Камила Паркър-Боулс, от която е буквално обсебен. Абсолютно невъзможно е да се ожени за нея, за разлика от Даяна. Камила е разкрепостена и дръзка. За да се потуши назряващият скандал в зародиш, е решено Даяна да се омъжи за престолонаследника принц Чарлз.

Като всеки уважаващ себе си джентълмен и освен това, по това време напълно безгръбначен и обвързан, Чарлз, угаждайки на майка си, е възпитан, учтив и дори нежен с бъдещата си съпруга, така че едно наивно момиче може да приеме това за любов. През 1981 г. целият свят наблюдава със затаен дъх грандиозната сватба на века. Момиченцата, отраснали с приказката за Пепеляшка, въздишат – няма невъзможни неща. Да, принцът е грозник, но какво от това?! Важното е, че любовта тържествува. Само че това изобщо не е така.

Между другото Принцеса Даяна е неофициална титла. Така съпругата на принц Чарлз е кръстена от журналистите, а след тях - и от целия народ. Ако следвате точната формулировка, тогава трябва да кажете "Даяна, принцеса на Уелс”. Но ще се съгласите, просто Принцеса Даяна, Принцесата на народа и Лейди Ди са много по-хармонични.

Проблеми

След сватбата Даяна се мести в кралската резиденция. Отначало всичко изглежда гладко, година по-късно двойката прегръща първото си дете Уилям, а след още две – на 15 септември 1984 г., се ражда и принц Хари. Горе-долу по това време тръгват и първите слухове за проблеми в кралското семейство.

Първо, бързо става ясно, че Чарлз изобщо не мисли да прекъсне отношенията с Камила, и второ, самата Даяна е обвинена в изневяра, като се твърди, че второто й дете не е от съпруга й. За баща на Хари се спряга ту бодигардът на Даяна – Бари Манаки, който загива при странни обстоятелства, ту червенокосият инструктор по езда на принцесата – Джеймс Хюит. Слуховете не са потвърдени, но и не са отречени.

В края на 80-те години животът на принцесата се превръща в ад. Тя не може да направи и крачка без папараците да й святкат в очите. Жълтите медии се опитват да ровичкат в душата на една изоставена и объркана жена. Даяна се опитва да намери нещо, което си струва да я отвлича от всекидневните проблеми. Тя се занимава активно с благотворителна дейност. По време на живота си тя е покровителка на повече от сто благотворителни организации, помага на фондации за борба със СПИН, участва в кампанията за забрана на използването на противопехотни мини, пътува из цяла Африка, опитва се да помогне лично на всеки нуждаещ се. Даяна ръководи няколко организации, помагащи на бездомни тийнейджъри, покровителства детски болници и общува с тежко болни деца. И това е само малка част от добрите дела на Принцесата на народа. Даяна заглушава вътрешната си болка, опитвайки се да помогне на другите. Но колкото повече Даяна се сближава с хората, толкова повече се отдалечава от кралското семейство.

В началото на 90-те години принцесата спира да крие отчуждението от съпруга си, благодарение на което среща непримирим враг в лицето на кралицата. Тя, въпреки че не одобрява романа на Чарлз с Камила, също се страхува от отзвука, който би произвел един развод. През 1995 г. Даяна заявява в интервю на журналиста Мартин Башир от Би Би Си: „Бяхме трима души в този брак, затова ни беше малко тясно“.

Развод

Година по-късно разводът е факт. След него Даяна получава право да остане в двореца, да отглежда децата си и дори да запази титлата си. Британският народ не би простил на кралицата друго решение. Но Даяна, освобождавайки се от кралската клетка, изглежда е решила да повтори съдбата на майка си: без да познава любовта, измамена повече от веднъж, тя се потапя в личния си живот - в търсене на някого, който наистина да я обича. Децата остават на заден план. Предпазливостта също. Лейди Ди се мята от легло в легло. В колекцията от любовни разочарования се включва търговецът на спортни коли Джеймс Гилби, с когото се познават отдавна. „Сън” вади телефонен разговор, в който Принцесата на народа нарича любимия си „Пухчо” и флиртува с него. Следва връзка с търговеца на изкуство Оливие Хор. Разведената Даяна не се притеснява, че е започнала роман с женен мъж. След време бивш бодигард на принцесата споделя, че е виждал любовника на Даяна полугол в двореца. Някои определят тази афера като мания – Лейди Ди звъняла на гаджето си стотици пъти. Планирала да заживеят заедно в Италия.

Следващият в списъка е милиардерът Тиодор Фростман, който е с 20 години по-възрастен. Твърди се, че за кратко Даяна е била хлътнала и по Джон Кенеди-младши.

Това, което Лейди Ди не успява да направи с Оливие Хор, се случва с ръгбиста Уил Карлинг. В молбата за развод неговата съпруга записва само едно основание: „Даяна Спенсър”.

Следващият в любовната колекция е Хаснат Кан. Връзката й с хирурга от Пакистан продължава две години и въпреки че изобщо не си подхождат като двойка, според някои източници именно той е любовта на живота й. Даяна нарича мургавия си любовник „Господин Прекрасен" и дори е готова да смени вярата си, но Хаснат Кан дава на заден, тъй като тя е твърде обсебваща, а и медийното внимание му идва в повече. Месец по-късно наранената принцеса се мята на врата на последния си любовник.

През юни 1997 г. Даяна се запознава с Доди ал Файед, син на египетски милиардер. В средата на юли вездесъщите папараци правят цяла поредица от снимки, на които щастливата Даяна почива с Доди в Сен Тропе. Скоро се появяват слухове за годежа на принцесата с представител на могъщо семейство в мюсюлманския свят. Вярно е, че тази информация никога не е потвърдена от роднините на Даяна. В техните мемоари Доди е сочен само като близък приятел на бившата принцеса. Официалната версия - Доди кани лейди Ди да си почине след тежка година, последвала също толкова тежък развод с Чарлз. Пикантността на ситуацията придава фактът, че заедно с Даяна децата й също са на Лазурния бряг. Наследниците на британската корона са в компания с наследника на египетски мюсюлмански милиардер. Елизабет II и специалните служби наистина има за какво да се тревожат...

Краят

Може би е просто приятелство. От друга страна, двамата са свободни и романс между тях е напълно възможен. Но на 31 август 1997 г. животът на Даяна е трагично прекъснат в тунел близо до Париж. Според официалната версия шофьорът на колата, в която Даяна е била с годеника си, се е опитал да избяга от преследващите принцесата папараци и се е блъснал с висока скорост в бетонна бариера. Според неофициалната версия Даяна е била елиминирана от британските служби: твърди се, че кралското семейство не искало да види мюсюлманин като втори баща на бъдещия крал на Великобритания. На тази версия държи и бащата на Доди. Разследването продължава повече от двадесет години. След сблъсъка Доди загива на място, а Даяна живее още няколко часа. Тя прекарва почти час в размазаната кола под светкавиците на фотоапаратите. Никой не иска да помогне на Кралицата на сърцата, но всички мечтаят първи да уведомят света за трагичния й край. Френските лекари я изваждат изпод купчина желязо и два часа по-късно Даяна почива в една от парижките клиники. Буквално ден след смъртта на Даяна площадът пред двореца Кенсингтън се превръща в безкрайно море от цветя - в памет на любимата принцеса.