0

В ъзможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство? Независимо какво смятате, може би не е добре да пишете показания. Ако прочетете новия роман на Вал Макдърмид „Отвъд лъжите“ (издателство „Еднорог“), ще се убедите в това. Разбира се, заслуга за това има и вещото разследване на инспектор Карен Пири.

„Абсолютно смразяващ... Романът е гениален, човечен и твърде красноречив като напомняне за цената на пандемията дори за оцелелите от нея“ - това гласи рецензията на Kirkus Reviews. И с право, бихме добавили.

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид отново грабва вниманието с успешната поредица за Карен Пири, която оглавява отдел „Студени досиета“ на шотландската полиция. В „Отвъд лъжите” главен инспектор Пири се оказва въвлечена в една опасна игра на предателства и отмъщение, в която са замесени писатели на криминални романи, при това на фона на предизвикателствата от разрастването на една глобална епидемия.

През април 2020 цяла Шотландия е в локдаун, но това не означава край на престъпленията. Карен и нейният екип, както и всички хора, се опитват да привикнат към една нова реалност, в която контактите и излизането навън са силно ограничени. Едно изненадващо обаждане от Националната библиотека им дава възможност отново да докажат на какво са способни.

В архива на библиотеката попада незавършен ръкопис на известен автор на криминални романи, описващ перфектното убийство. Той поразително прилича на историята около безследното изчезване на студентката Лара Харди, потресло цяла Шотландия година по-рано. Карен не вярва в случайностите и макар че авторът на ръкописа е мъртъв, отдел „Студени досиета“ започва разследване. Всеки от екипа й е изправен пред свои проблеми, засилващи се от ковид мерките, но поне работата им дава възможност донякъде да избягат от тях. А когато инспектор Пири поеме по горещи следи, тя няма да намери покой, докато не доведе нещата докрай.

В случая важното е да се отсее истината от описаното в романа, а това няма да е толкова лесно, още повече че всички методи на разследване са донякъде невъзможни в настоящия момент. Все пак Карен винаги намира начин. Тя приема за своя мисия да направи така, че семейството на Лара да намери покой. Затова ще бъде безмилостна към всеки, който има нещо общо с нейното изчезване, каквото и да й струва това...

„Отвъд лъжите“ е мистерия в мистерията. Този път Вал Макдърмид ни поднася две различни криминални истории, в които изненадващите обрати са в изобилие. Освен това ни осигурява достъп до съзнанието на авторите на криминални романи, ставаме свидетели как измислят поредния интригуващ сюжет и изграждат образа на перфектния убиец. „Кралицата на психологическия трилър няма намерение да абдикира. „Отвъд лъжите“ е толкова сложен, толкова интересен и се чете с лекота като всичко, което е написала. Това го превръща в поредното бижу в короната на Вал Макдърмид“, споделя Мик Херон, популярен автор на криминални романи.